5 stappen naar de zomer

Eindelijk!

We mogen weer. Een klein beetje, misschien. Maar we mógen weer! De terrassen mogen tussen 12.00 en 18.00 uur open onder een aantal voorwaarden. Dit is de eerste zet in het vijfstappenplan van de overheid richting de zomer. Er zullen steeds meer basismaatregelen wegvallen en we hebben zelfs vernomen dat de horeca per 1 juni volledig, zonder restricties, open mag. Laat die heerlijke zomer maar beginnen!

Aanvankelijk zou de horeca op 21 april alweer gasten op het terras mogen ontvangen, maar in die periode zaten we nog volop in de derde coronagolf. Inmiddels kijken we met z’n allen over de piek heen en durft de overheid het aan om de terrassen te openen. Op dit moment gelden daar de volgende belangrijkste voorwaarden voor:

  • Buitenterrassen mogen tussen 12.00 en 18.00 uur open.
  • Het maximum aantal gasten op een terras is 50.
  • Er zijn vaste zitplaatsen.
  • Zelfbediening is niet toegestaan.
  • Aan een tafel zitten maximaal 2 personen op 1,5 meter afstand. Tenzij het gaat om personen uit hetzelfde huishouden en kinderen tot en met 12 jaar, dan mogen er meer mensen aan een tafel, op minder dan 1,5 meter afstand.
  • Bezoekers kunnen binnen betalen, naar het toilet of gebruik maken van de garderobe, maar dan is een mondkapje verplicht.

Stap 2

Stap 2 naar de zomer toe is het openen van de dierentuinen, zwembaden en sportscholen weer worden geopend. Begin mei wordt gekeken of die zet mogelijk is. Het is nog niet duidelijk of deze stap ook de binnenruimtes van de horeca treft, maar in het vijfstappenplan staat dat de opening van restaurants en cafés respectievelijk op 26 mei en 16 juni gepland staan. Mits de coronacijfers dit toelaten.

Daarnaast wordt er geëxperimenteerd met de ‘testmaatschappij’. Verspreid door heel Nederland lopen diverse pilots, waardoor veilige bubbels ontstaan. Ook de snelheid van het vaccineren, hoe goed iedereen zich aan de maatregelen houdt en eventuele virus mutaties dragen bij aan een snelle of minder snelle opening van de maatschappij.

Samen opbouwen

Vanaf 28 april zijn onze terrassen weer open. Op de ‘openingsdag’ zelf waren de weergoden ons goed gezind en deden we waar we goed in zijn: mensen in de watten leggen. Wat een feest! Nu gaan we samen verder opbouwen. En met samen bedoelen wij alle horecaondernemers, alle horecamedewerkers en natuurlijk de gasten. Inmiddels zijn de meeste agenda’s weer lekker gevuld en dat geeft de horecazaken weer moed. We komen er wel, het duurt alleen een paar stappen.

Succes! En vergeet vooral niet te genieten van jullie volle terrassen.