6 tips om je horeca-omzet te verhogen met personalisatie

Laat je omzet groeien met moderne Mexicaanse klassiekers (en wat hulp van Santa Maria)

Eten draait voor horecagasten om meer dan het vullen van hun maag. Het is een manier om jezelf uit te drukken en te laten zien wie je bent. Daarom stemmen mensen gerechten graag af op hun eigen smaak en voorkeuren. Voor jou als horecaondernemer is dat een mooie kans om de omzet van je zaak te verhogen, want je verkoopt al snel 30% meer als je je gasten met toppings, bijgerechten en extra’s hun maaltijd laat personaliseren. Moderne Mexicaanse klassiekers zoals taco’s, nacho’s en quesadillas zijn perfect om op allerlei manieren aan te passen aan de persoonlijke smaak van je gast.

Waarom zou je personalisatie toepassen in je zaak?

  • Gasten willen het liefst een unieke maaltijd afgestemd op hun eigen smaak en wensen.

  • Niet iedereen heeft trek in dezelfde portiegrootte. Met personalisatie kunnen ze een gerecht precies afstemmen op hun specifieke behoefte.

  • Gasten hebben verschillende bestedingsruimtes. Houd je doelgroep zo breed mogelijk door iedereen een maaltijd te laten samenstellen op basis van diens budget.

  • Personalisatie is een makkelijke manier om je gasten met een kleine kaart toch veel keuze te geven, terwijl het je weinig extra moeite of ingrediënten kost.

6 tips om je omzet te vergroten met personalisatie op je menu:

1. Serveer meerdere kleine gerechtjes 
Hoe kleiner de borden, hoe hoger de omzet. De gemiddelde rekening stijgt wanneer je eten serveert in meerdere kleine porties. Een lage prijs per gerecht maakt het voor gasten makkelijker om meer te bestellen. Dan delen ze met de hele tafel baja vistaco’s, een portie nacho’s, krokante taquito’s en Tex Mex loaded fries, en besteden ongemerkt meer dan wanneer ze alleen een hoofdgerecht nemen. Dat is het succes van shared dining. Maar er zijn nog twee grote voordelen aan een kaart met kleine gerechten: je gasten zitten langer aan tafel en bestellen dus ook meer drankjes. En doordat je zoveel kan bestellen als je wil, kunnen ook mensen met een minder groot budget aanschuiven in je zaak.

2. Laat gasten hun eigen portiegrootte bepalen
Laat je gasten zelf bepalen welke portiegrootte ze willen op basis van hoeveel trek ze hebben! Salades, nacho’s en taco’s kun je zonder veel moeite voor je keuken aanbieden in een S, M of XL maat. Of kies voor leukere namen zoals Nachos Petitos, Nacho Bonanza en de Oh Dios Mío Que Colosal Nacho’s. Met de Santa Maria tortilla’s in maten van 15 tot 30 centimeter doorsnee is het heel eenvoudig om taco’s, quesadillas en burrito’s aan te bieden in meerdere formaten. Zo kan één bereiding dienen als snack, lunch of volwaardig hoofdgerecht.

3. Bied altijd een borrelhap aan
Je moet nooit drinken op een lege maag, toch? Probeer je gasten die alleen langskomen voor een drankje te verleiden om ook een borrelhap erbij te nemen. Promoot pairings op je menukaart, zoals witbier met tostada’s en margarita’s met nacho’s en salsa. Die dranken passen mooi bij de citrussmaken van Mexicaans eten. Wil je de kans om een snack te verkopen aan gasten die eigenlijk alleen een drankje willen zo groot mogelijk maken? Presenteer je je upselling-aanbod dan met het woordje ‘omdat’. Dat leidt volgens onderzoek in 93% van de gevallen tot succes. Zélfs als je hier een gekke reden bij noemt. Probeer het eens uit met een zin als: ‘Willen jullie daar wat knapperige taquitos bij, omdat het zo lekker zonnig is?’

4. Vraag een meerprijs voor toppings en sauzen
Horecagasten tellen met gemak 10 tot 110% meer voor een bijzondere smaakervaring. De makkelijkste manier om smaak toe te voegen aan een gerecht zijn toppings en sauzen, dus wees niet bang om een meerprijs te rekenen voor een romige guacamole of pittige kaassaus.

Met de smaakvolle sauzen, salsa’s en kruidenmixen van Santa Maria kost dit niet eens extra werk in de keuken. Je bepaalt zelf hoeveel extra handelingen je wil doen. De handige cheddarkaas-saus is zelfs koud te gebruiken en de chunky salsa serveer je zo uit de pot of geef je een eigen twist met verse koriander, stukjes ananas of wat zwarte bonen. En met de steakhouse rub, wat mayo en zure room maak je een razendsnelle aromatische dip.

5. Geef opties in de hoeveelheid proteïne 
De tijd waarin elke gast blij werd van een bord met een royale portie vlees is voorbij. Je krijgt vegetariërs en veganisten over de vloer, milieubewuste flexitariërs die hun vleesconsumptie willen minderen, fanatieke sporters die het belangrijk vinden om voldoende eiwitten binnen te krijgen en vleesliefhebbers die het liefst zo min mogelijk groenten in hun taco terugvinden. Laat je gasten daarom niet alleen bepalen óf ze gegrilde kip of pulled pork willen, maar ook hoeveel. Je mag gerust € 2,50 vragen voor een extra portie pulled pork in een taco. Dat is bovendien goed voor je marge, want de proteïne is meestal het duurste onderdeel van je gerecht.

6. Van vast menu naar bijgerechten-fiësta
Stop met vaste menu’s waar al een bijgerecht bij zit! Niet alleen kiezen je gasten liever zelf of ze hun burger met een gegrilde maiskolf of een portie friet willen eten, je omzet per bestelling gaat ook met 10 tot 15% omhoog wanneer iedereen zijn eigen bijgerechten kan kiezen. Maak dus een bijgerechten-fiësta van je kaart en laat je gasten hun eigen maaltijd samenstellen met nacho’s, quesadillas, guacamole en habanero-kaasdip.

Boost je omzet met moderne Mexicaanse klassiekers

Wil jij je omzet een boost geven? De 12 moderne Mexicaanse toppings, sauzen en salsa’s in ons gratis receptenboek zijn snel te maken, margerijk en perfect voor personalisatie. Laat je gasten met kleurrijke bereidingen als hot habanero salsa of guacamole met mango hun maaltijd customizen, uiteraard tegen een kleine meerprijs.

Download nu het receptenboek »

Bron: Foodinspiration.com/nl