Kleinere concepten die bijna ongemerkt neerstreken in Nederland
McDonald’s, Domino’s, KFC. Het zijn internationale foodformules die ook in ons land vertegenwoordigd zijn. Vrijwel iedereen kent ze. Maar er zijn ook minder bekende spelers uit het buitenland die in de afgelopen jaren in Nederland neerstereken. Soms bijna ongemerkt. Merken als Kailash Parbat, Punjabi Food, L’Osteria en Comptoir Libanais.
1. Kailash Parbat, Indiaas
Kailash Parbat opende vorig jaar in Amsterdam. In thuisland India, maar ook in landen als Amerika, Canada, Singapore, Portugal, Kenia en Qatar zijn al vele tientallen restaurants van dit 75 jaar oude familiebedrijf.
Het aanbod is 100% plantaardig. De gerechten zijn gebaseerd op de vegakeuken van Noord-India. Chaats vormen de hoofdmoot. Dat zijn streetfood-achtige, hartige deegsnacks. Het aantal chaats is eindeloos. Want de gebakken bolletjes en pakketjes worden gevuld met een keur aan ingrediënten. Bovendien wordt uitgebreid gevarieerd met de kruiding. In De Volkskrant schreef culinair journalist Hiske Versprille over Kailash Parabat: ‘Wij hebben nu alweer heimwee naar dit fijne, prima geprijsde eethuisje.’
2. Punjabi Food, Indiaas
De belangstelling voor de rijke schakering aan smaken van India groeit zienderogen. Vier jaar geleden streek Punjabi Food neer in Rotterdam. Het is een formule die in Tsjechië al enkele vestigingen had. Inmiddels zijn er drie restaurants in Rotterdam en eentje in Westfield Mall of the Netherlands bij Leidschendam.
Curry’s, tandoori chicken, biryanis-gerechten met basmatirijst en Indiase naanbrood-variaties behoren tot het menu. Net als als de snack samosa, waarbij aardappelen en kikkererwten wordt gefrituurd in deegenvelopjes. De bestsellers zijn vegetarische thali, Punjabi thali, chicken thali en het rijst-linzengerecht dal chawal.
3. L’Osteria, Italiaans
L’Osteria opende in 1999 een eerste vestiging in Neurenberg. In Duitsland en Oostenrijk zijn nu pakweg 170 restaurants onder dit logo. Ook in Polen, Engeland en Denemarken zijn L’Osteria’s te vinden. Sinds enkele jaren is er ook een vestiging bij ons in Amsterdam.
‘Er heerst een ietwat rumoerige, levendige sfeer, die doordrongen is van de heerlijke geur van de echte Italiaanse keuken’, schrijft de Nederlandse L’Osteria-tak. Het restaurant werkt met verse ingrediënten en vers deeg van de eigen pastamakerij die tien jaar geleden in Neurenberg is geopend. L’Osteria is ook te vinden in Den Haag.
4. Comptoir Libanais, Libanees
Onder de paraplu van travelcateraar HMSHost is Comptoir Libanais al een tijdje present in winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht. Het kleurrijke restaurant in Oosterse sfeer serveert eenvoudige Libanese smaakmakers. Zoals mezzes (koud en warm), tajine-gerechten en wraps. ‘Je waant je in een souk in Beiroet, Marrakesh, Istanboel of Caïro’, schrijft de cateraar wervend.
Gezeten aan Middenoosterse keukentafeltjes weet de gast zich omringd door Arabische snuisterijen, kruidige geuren en rijke kleuren. Comptoir Libanais werd in 2008 opgericht door de 18-jarige Tony Kitous, die toen net vanuit Algerije in Londen was gearriveerd. In Engeland zijn 19 comptoirs (‘counters’). Ook in Dubai en Qatar zit Comptoir Libanais. En in Utrecht dus.
Eerder kwamen bij Food Inspiration al enkele andere kleinere buitenlandse formules aan bod. Zoals Copper Branch (Canada, 3 restaurants), Kauai (Zuid-Afrika, 1 restaurant), Freshly Chopped (Ierland, 4 restaurants) en Chitir Chicken (Engeland, 4 vestigingen. Lees hier meer »
Bron: foodinspiration.com
Door Ubel Zuiderveld.