Aanbod horecapanden in Coronatijd
Horecaondernemers zijn doorzetters. Dat wordt in deze coronacrisis nóg zichtbaarder. Zelfs na de tweede intelligente lockdown, geeft u niet op. U passen zich erop aan en wordt een afhaal- of bezorgdienst om gasten te kunnen blijven bedienen. Ook zien wij die inspirerende weerbaarheid terug in onze makelaardij-branche, want de vraag naar horecapanden blijft, terwijl het aanbod afneemt!
Vooral de grotere locaties met mogelijkheid tot terras zijn erg in trek. Daarnaast zijn foodtruckhouders en ondernemers uit de catering- en evenementenbranche op zoek naar vaste ondergrond. Toch kan niet iedereen de juiste match vinden, omdat het aanbod in horecapanden stagneert. Dit komt onder andere door een combinatie van onderstaande situaties:
- De verwachte faillissementsgolf blijft (gelukkig) vooralsnog uit.
Het aanbod dat wij nu hebben is grotendeels niet aan corona gerelateerd. Uiteraard zien we wel een daling in de omzet, vanwege de periode van sluiting, maar verder zijn deze horecabedrijven gezond.
- Horecaondernemers gaan zeer creatief om met wat nog wél mogelijk is.
We zien bij sommige bedrijven een omzet-verschuiving. De omzet die bijvoorbeeld voorheen werd gehaald door ‘eten op locatie’, werd nu binnen gebracht door ‘bezorging’.
- Er zijn veel horeca-eigenaren die nog even de kat uit de boom kijken of niet weten hoe ernstig hun situatie is.
Behoort u tot deze groep? Dan adviseren wij om realistisch naar de situatie te kijken. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met uw horecabedrijf als de financiële steun van overheid, brouwerijen, vrienden en kennissen wegvalt? Is er voldoende omzet om de komende drie maanden te overleven? Kunt u alle lasten, inclusief eigen loon, doorbetalen?
Kunt u niet op al deze vragen volmondig ‘ja’ antwoorden, dan is het tijd om met de accountant om tafel te gaan. Wellicht biedt een herfinanciering, ontslag of onderverhuur een (tijdelijke) oplossing of misschien kunt u toch beter verkopen…
Horecabedrijf verkopen
Eerlijk gezegd is uw horecabedrijf tijdens de algehele horecasluiting niet verkoopbaar. Maar zodra de lockdown weer voorbij is, gaan potentiële kopers zich redelijk snel weer op de markt begeven. Na de sluiting in de eerste coronagolf kwam alles zo’n twee maanden later weer volop in gang. Dus u kunt zich er wel alvast op anticiperen.
Is uw bedrijf minder of niet rendabel? Dan kunt u ervan uitgaan dat de verkoopprijs ook lager is dan voor de coronacrisis. Het is hierbij de uitdaging om een bedrag te krijgen waarmee u uw schulden kunt aflossen. Wacht daarom niet te lang met de beslissing om in verkoop te gaan. Bent u één van de gelukkigen die een rendabel en gezond horecabedrijf bezit? Dan is de verkoopprijs redelijk stabiel gebleven. Houd er wel rekening mee dat een verkoop wat langer duurt dan normaal, vanwege de onrustige markt en de hogere eisen met betrekking tot financiering.
Overweegt u om uw horecabedrijf te verkopen? Neem contact met ons op, we geven u graag een professioneel advies op maat!