Blokhuis | Rookbeleid terrassen!

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) wil roken op het terras verbieden. Dat is nodig en onvermijdelijk, vindt hij.

Roken in de horeca is al verboden en ook aan de rookruimtes die rokers nog een toevluchtsoord bieden komt binnen twee jaar een einde. Maar ”het zou ook heel wijs zijn” terrassen rookvrij te maken, zegt Blokhuis op NPO Radio 1.

”Ik denk dat we niet ontkomen aan strengere regels”, aldus de staatssecretaris. ”We hebben nog best wel een inhaalslag te maken.” Blokhuis wijst erop dat in de Verenigde Staten al jaren niet meer mag worden gerookt rond gebouwen.

Blokhuis werkt aan afspraken met maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen en de gezondheidszorg over het terugdringen van het roken. In dat ‘nationale preventieakkoord’ wil hij dus ook een rookverbod voor terrassen opnemen.

Daarin moet volgens Blokhuis in ieder geval staan dat tabak duurder wordt. Ook moet het aantal verkooppunten omlaag. De staatssecretaris is daarom ingenomen met het ”fantastische” besluit van supermarkt Lidl om op termijn geen rookwaren meer te verkopen.

Blokhuis werkt aan afspraken met maatschapelijke organisaties, kennisinstellingen en de gezondheidszorg over het terugdringen van het roken. In het “nationale preventieakkoord” wil hij dus ook een rookverbod op terrassen opnemen.

Behandeling

Blokhuis zou graag zien dat mensen gemakkelijker een behandeling kunnen volgen of aan hulpmiddelen kunnen komen om te stoppen met roken. Hij is daarom in gesprek met de verzekeraars of die bijvoorbeeld nicotinepleisters buiten het eigen risico kunnen houden.

Het is Blokhuis ook een doorn in het oog dat verzekeraars een tweede stoppoging helemaal niet vergoeden. Verzekeraars zouden daarvoor wel openstaan, ”maar het pleit is nog niet beslecht”.

Er komt een debat met Blokhuis in de Tweede Kamer.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) noemt het voornemen van Blokhuis ”betutteling ten top”. De belangenorganisatie stelt ”dat het kabinet roken op het terras gaat verbieden.

Bron: KHN en NPO1