De belangrijkste horecatrends in 2019

 1. Het vergemakkelijken van het betalen
  Sinds de introductie van contactloos betalen, blijft pinnen steeds maar populairder worden. Zo waren er vorig jaar maar liefst 13% meer betalingen ( met de pinpas ten opzichte van 2017, en er wordt verwacht dat deze stijgende lijn voortzet in 2019. Verder wordt er minder contant afgerekend, dit komt ook mede door het gemak van contactloos betalen. Er kan gemiddeld tot €50,- contactloos betaald worden, maar bij sommige banken is dit maximum gesteld op €25,-. Op deze manier kan er dus snel en veilig afgerekend worden, wat ten goede komt van de klant en de zaakhouder.
 2. Gezond en ambachtelijk eten serveren
  Nog een opkomende trend is het gebruik van natuurlijke (en voornamelijk gezonde) ingrediënten. Consumenten krijgen namelijk steeds meer afkeer tegen kunstmatig of reeds verwerkt eten. Koken wordt weer als een vak apart gezien, en als horecaondernemer kun je hier de vruchten van plukken. Dit komt mede door de populariteit van programma’s als Chef’s Table en Meet the Chef.
 3. Feesten zonder kater
  Een trend die al enkele jaren bezig is, en aan blijft houden, is het gezonder leven. Zo is het op Instagram en andere Social Media bezaaid met “#healthylifestyle” posts. Dry January, de maand waarin consumenten geen druppel alcohol drinken, wordt ook steeds populairder. De organisatie IkPas, die dit organiseren, schatten dat er dit jaar om en nabij de 100.000 mensen mee hebben gedaan. Deze drinken in die maand dan geen alcohol, maar een non-alcoholisch alternatief wordt wel gewaardeerd. Denk hierbij aan non-alcoholische cocktails, biertjes en andere mixjes. Daarnaast wordt het ook steeds populairder om geen alcohol te drinken. Mensen willen nu eenmaal graag feesten, maar het hoeft niet altijd in dronkenschap te eindigen. Door non-alcoholische dranken aan te bieden, speel je ook goed in op deze trend.
 4. Een avondje uit of “gewoon uit eten”?
  Een restaurant draait allang niet meer alleen om het eten, de gasten komen om iets te beleven. In de meeste restaurants is wel deels een thema/concept te ontdekken, alleen deze moet helemaal uitgevoerd worden, om de klant een unieke beleving aan te bieden. Door hier op in te spelen, en echt een beleving aan de klant te bieden, word je uniek in de ogen van je klanten.
 5. Wees zo flexibel als de gast
  Er wordt heel anders met tijd omgegaan dan vroeger, de meeste mensen hebben geen 9-5 mentaliteit meer. Dit geldt ook voor etenstijden. Zo eten sommige mensen in de ochtend al warme maaltijden, en genieten dan in de avond juist van een broodje ei of een omelet. Probeer dus ook om flexibel te zijn met je menu, zorg dat je de hele dag door alles van je menukaart aan kunt bieden, zodat je niemand teleur kunt stellen.
 6. Ontbijten buiten de deur zit in de lift
  Steeds meer consumenten ontbijten buiten de deur. De KHN (Koninklijke Horeca Nederland) heeft geconstateerd dat maar 46% van de horecaondernemers hierop inspeelt, en dat het aantal consumenten die buiten de deur eten maar blijft groeien.
 7. Om af te sluiten, be digital!
  Zorg ervoor dat je bestellingen digitaal opneemt, zodat deze meteen doorgestuurd kunnen worden naar de keuken. Dit scheelt tijd, en voorkomt miscommunicatie. Dit kan onder andere via de Handheld app (https://www.woby.nl/handheld-app/). Hiermee wordt een bestelling rechtstreeks doorgestuurd naar de bar/keuken, en wordt het ook meteen geregistreerd in het kassasysteem. Deze soort apps zijn te installeren op vrijwel iedere smartphone en tablet. Dit scheelt je als ondernemer ook weer aanschafkosten van mobiele apparaten voor de werknemer, aangezien de werknemer deze app gewoon op zijn/haar eigen telefoon kan installeren.

Bronnen
 https://www.tabletmenukaart.nl/restaurant-trends-voor-2019/
– https://www.ccv.eu/be-nl/2018/ken-jij-deze-7-horecatrends-voor-2019-al/
– https://www.lightspeedhq.nl/blog/horeca-trends-2019/#restaurant
 https://www.khn.nl/website/inspiratie/trends/horeca
 https://horeko.nl/5-trends-voor-de-horeca-in-2019/