Deze kostenposten drukken jouw winst.

Misschien wel sterker dan ooit, kampt de horeca met margevreters. Als je niet oppast, vreten ze alles op wat er voorheen onder de streep overbleef. En dat bedrag onder de streep is het belangrijkste bedrag op jouw jaarrekening. Want dáár staat immers jouw winst en ondernemersinkomen. Wie of wat zijn jouw margevreters? Food Inspiration’s redacteur Ubel Zuiderveld zet ze op een rijtje. 

1. Salaris vreet marge

De personeelskosten in de horeca stegen in 2023 met 15%, aldus een rapport van accountsorganisatie SRA. Volgens verschillende bronnen vallen door CAO-verhogingen en kostbare inhuurkrachten de personele lasten voor de horeca zelfs minstens 30% hoger uit dan pakweg drie jaar geleden.

De zaak eerder dicht of een dag extra dicht als gevolg van een tekort aan medewerkers betekent minder omzet, en dus minder marge. Maar heb je wel de luxe van een volledige bezetting, dan vreet die tegelijk ook aan jouw marge vanwege de hoge personeelskosten.

2. Prijsverhoging vreet marge

Wie gaat rekenen zoals je eigenlijk zou moeten rekenen, staat raar te kijken. Een simpel biertje of frietje in de horeca zou dan wel €5,- tot €6,- moeten kosten. Althans, voor bedrijven die een gezonde marge nastreven. De inkoopprijs van een doos koelverse friet verdubbelde in de afgelopen twee jaar ruimschoots, fusten bier deinen vrolijk mee op deze prijsgolven.

Uit angst (om nog meer) gasten te verliezen, houden veel horeca-ondernemers de prijsverhogingen van hun kernproducten beperkt tot een handvol procenten. Niet genoeg om de verhoging van hun eigen inkoopkosten mee te denken.

3. Oude verplichtingen vreten marge

Verplichtingen uit het nabije verleden vreten bij duizenden restaurants en andere horecabedrijven eventuele winsten op. Het gaat om uitgestelde betalingen uit de coronatijd, waaronder BTW, uitgestelde huren en andere belastingen en kosten.

Twee eigenaren van grote horecagroepen zeiden hierover in een podcast van Ondernemend Nederland (ONL): “Er zijn geen marges meer, de marges zijn compleet weggevaagd. Het eigen vermogen is helemaal van de balans af. Wij verdienen op dit moment gewoon niks. Maar je moet wel achterstallige bedragen terugbetalen en dat lukt gewoon niet.”

4. Online etalage vreet marge

Een van de snelst groeiende omzetmakers van grote delen van de horeca, is tegelijk één van de grootste margevreters. Het is de etalage met bezorggerechten op bestelplatforms. Bij sommige bedrijfsconcepten in de horeca koerst de afdracht aan de bezorgplatforms af op soms wel 30%. In het Verenigd Koninkrijk zijn steeds meer horecabedrijven al voor bijna de helft afhankelijk van platforms.

Met rendementen die niet zelden lager liggen dan 2% (!) netto, is deze omzetbrenger tegelijk een margevreter van jewelste.

Wat is jouw remedie tegen margevreters? 

Mail het ons: info@vmh-horeca.nl

Door Ubel Zuiderveld

Foodinspiration