Dit zijn de foodservice trends voor 2023!
Bron:
Door Maaike de Reuver
Vorig jaar presenteerden wij de 5 belangrijkste foodtrends voor 2022. We voorspelden wat er dit jaar zou gebeuren in de wereld van food & hospitality. Hoe kloppend waren onze voorspellingen? Welke trends zijn daadwerkelijk uitgekomen? Wat liep er toch anders dan voorspeld? Een analyse van ons eigen werk. En een vooruitblik naar 2023.
De trends die we voorspelden voor 2022 waren: klimaatpositiviteit, nieuwe economie, diversiteit, systeemgastronomie en personeelspositiviteit. Gemiddeld scoren we een 8,3: voor 83% zijn onze voorspellingen uitgekomen.
Klimaatpositiviteit
Bedrijven moeten in 2022 laten zien wat hun impact is op mens en milieu. Bedrijven die echt een verschil willen maken streven naar regeneratie, naar een klimaatpositieve balans waarbij ze meer teruggeven aan de aarde dan dat ze van haar afnemen. De consument verwacht van bedrijven en producenten meer en meer een vorm van radicale transparantie, en kiest daar zelf ook steeds vaker voor.
Is deze trend uitgekomen? 75%
Ja, wel als het gaat over bedrijven die hun verantwoordelijkheid nemen. Het ene na het andere bedrijf kwam in 2022 met een statement waarin werd aankondigd in de komende jaren klimaatneutraal of zelfs klimaatpositief te worden. Het duurzame B-corp keurmerk is populairder dan ooit. Echter: de verandering bij consumenten gaat minder snel dan we voorspelden. De stijgende prijzen blijken een groot effect te hebben op de keuzes die mensen privé maken: ze kiezen daardoor eerder voor hun portemonnee dan voor het klimaat.
Nieuwe economie
Investeerders staan ook in 2022 te popelen om groeikapitaal te investeren in bedrijven die toekomstbestendig zijn en bijdragen aan een reset van het voedselsysteem. Een nieuwe tijd vraagt om een nieuwe economie. En een nieuwe economie vraagt om nieuwe prijzen. Er is een verandering gaande met betrekking tot de kostprijsberekening van verkoopprijzen, tegelijkertijd is de stijging van de grondstof- en inkoopprijzen aan de orde van de dag.
Is deze trend uitgekomen? 80%
We zagen dit jaar inderdaad een enorme groei van investeringen in bedrijven die het anders doen. Steeds vaker wordt kapitaal aangetrokken door particuliere investeringen, in plaats van de traditionele weg via banken. Bedrijven in food waar het meeste in geïnvesteerd wordt zijn bedrijven die actief zijn op het gebied van vleesvervangers. Toch gaat de verandering ten opzichte van kostprijsberekeningen van verkoopprijzen, de zogeheten True Cost methode, langzamer dan wij voorspelden. We benoemden vorig jaar al wel de stijging van de grondstof- en inkoopprijzen, maar de prijsstijgingen als gevolg van de oorlog in Oekraïne hadden we niet voorzien. De inflatie als gevolg van die oorlog leidt er toe dat consumenten minder te besteden hebben, en minder bereid zijn extra te betalen voor biologische of lokale producten.
Diversiteit
Wereldwijd is diversiteit anno 2022 een belangrijk onderwerp. Voor bedrijven wordt het steeds moeilijker om voorzichtig af te wachten of om op de achtergrond te blijven tijdens een verhit maatschappelijk debat. Merken die moedwillig onwetend blijven doen – of door het publiek als zodanig worden beoordeeld – worden aan de schandpaal genageld. Er is een cultuurverandering nodig. Ook in de foodsector gaat het steeds vaker over variatie in de keuken, en op het bord.
Is deze trend uitgekomen? 90%
Van bedrijven wordt meer en meer verwacht dat ze maatschappelijk verantwoord zijn. De ingetrokken Jumbo-reclame voorafgaand aan het WK voetbal spreekt voor zich. Er zijn rondom het WK sowieso weinig horecagelegenheden of foodmerken die publiekelijk kenbaar maken dat ze het WK supporten, doordat ze niet geassocieerd willen worden met de misstanden in Qatar. Ja, diversiteit en inclusiviteit is belangrijker dan ooit, en van bedrijven wordt verwachte dat ze hier radicale keuzes in maken. #metoo kan echt niet meer. Mannen en vrouwen moeten gelijk zijn en teams inclusief. Toch is dat niet in de praktijk niet altijd het geval. Wij deden afgelopen jaar onderzoek naar vrouwen in de keuken. De conclusie: het blijft voor vrouwen harder werken om onderdeel te zijn van een culinaire team dan voor mannen. Veel vrouwen stappen daarom uit voordat ze de top bereikt hebben. Ja, er wordt veel gesproken over variatie in de keuken. Maar de realiteit is soms toch weerbarstiger…
Systeemgastronomie
Systeemgastronomie wint in 2022 versneld terrein in de Nederlandse horeca en in de rest van de foodservice. De procesgedreven en uiterst efficiënte verstrekking van eten en drinken kwam in de laatste jaren in vrijwel alle disciplines van de eetmarkten buitenshuis in een stroomversnelling. De komende jaren zal, onder andere als gevolg van het toenemende personeelsgebrek, de systematisering en rationalisering van restaurants en andere eetgelegenheden een flinke extra impuls krijgen. Lees hier meer over systeemgastronomie »
Is deze trend uitgekomen? 100%
Dat we systeemgastronomie ook voor 2023 als belangrijke trend hebben opgenomen in ons jaarlijkse Trendreport geeft wel aan dat deze trend alleen maar belangrijker is geworden in 2022, en ook in 2023 de horeca gaat bepalen. Bedrijven werken zowel voor als achter de schermen steeds gestructureerder, onder andere als gevolg van de groei van horecagroepen en franchiseformules, die over het algemeen beter georganiseerd zijn stand alone horecagelegenheden.
Personeelspositiviteit
We hebben onszelf als hospitalitysector de afgelopen jaren uitgehold door horecawerk als een overgangsbaantje te behandelen. Een bijbaantje dat je tijdelijk doet voordat je ‘echt’ werk hebt gevonden. We moeten het vak weer in de markt zetten als een vak met een goed salaris, carrièrekansen, een gezonde werkomgeving en ontwikkelingsmogelijkheden. Alleen op die manier wordt de branche weer personeelspositief.
Is deze trend uitgekomen? 70%
Er is nog steeds een personeelstekort in de horeca, al zijn er op sommige plekken ook minder mensen nodig dankzij een efficiëntere manier van werken (zie: systeemgastronomie). In de gastronomie zie je dat een 3-daagse werkweek en eerlijke uren werken en betaald krijgen steeds vaker de norm is. Foodbedrijven proberen rekening te houden met de wensen van Generatie Z. Een goede ontwikkeling, maar personeelspositief is de branche eind 2022 nog lang niet. Helaas.
Trends 2023
De trends die we voorspellen voor 2023 zijn: nettopositiviteit, eiwittransitie wordt volwassen, groeien zonder bank, chefs on a mission, grenzen aan de deliverygroei, systeemgastronomie en nieuwe arbeidsvoorwaarden. Lees hier meer over deze trends. Volgend jaar zullen we analyseren in hoeverre wij deze trends goed voorspeld hebben.