Energielabel voor bedrijfspanden, nu en in de toekomst!
Wat is het energielabel?
Het energielabel geeft een indicatie, ook wel de energieprestatie genoemd, van het energieverbruik en de mate waarin energiebesparende maatregelen zijn genomen in het pand. Op deze manier wil de overheid bedrijven stimuleren om minder energie te verbruiken. In de komende jaren zal de regelgeving worden aangescherpt. Zo moeten vanaf 2023 alle kantoorpanden in het bezit zijn van minimaal een ‘groen’ C label. Panden met een D, E, F, of G label mogen dan niet meer worden gebruikt. Ook de bankensector zit niet stil. De ING bank heeft laten weten vanaf dit jaar alleen nog panden te financieren die een groen label hebben of een verduurzamingsplan kunnen laten zien. Werk aan de winkel dus voor het Nederlandse bedrijfsleven om in de toekomst te kunnen voldoen aan de groene standaard.
Wanneer is een energielabel verplicht?
Op het moment is het zo dat de verplichting geldt voor bedrijven die hun bedrijfspand. Ook nieuwe panden die worden opgeleverd moeten over een energielabel beschikken. De regeling is van kracht voor panden met een grootte van 50 vierkante meter of meer. Het gaat hierbij om onder meer, kantoorpanden, winkelpanden, bedrijfspanden, supermarkten, ziekenhuizen en verpleeghuizen.
Geen label plichtig!
Panden met alleen een industriefunctie en monumentale panden hoeven geen energielabel te hebben. Ook bedrijfspanden met een huurcontract dat voor 2015 is afgesloten, vallen buiten de regelgeving.
Wat gebeurt er als een bedrijf niet aan deze verplichting voldoet?
Sinds 2015 controleert de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) op de aanwezigheid van een energielabel bij de huur, verkoop en oplevering van een bedrijfspand. Wie niet in het bezit is van een energielabel kan een boete tegemoet zien. Dit kan variëren van zo’n 400 euro bij een particulier tot wel 20.000 euro bij een stichting of B.V. Ook kan er een dwangsom worden opgelegd zodat alsnog een energielabel moet worden overlegd.
Wat kost een energielabel, hoe kom ik eraan en hoe lang duurt dit?
Eigenaren van een bedrijfsgebouw krijgen in tegenstelling tot woningeigenaren geen voorlopig energielabel. Ze moeten dus zelf een gekwalificeerde deskundige inschakelen om het pand te inspecteren en zo een energielabel te verkrijgen. Heel veel moeite hoeft dat niet te kosten. Er is de laatste jaren namelijk een flinke groei te constateren op de markt van aanbieders van energie labels. Een EPA-U deskundige is dan ook vrij snel gevonden. Hoe groter de oppervlakte van het pand, hoe hoger de kosten zijn voor de aanvraag van een energielabel. Wilt u een energielabel voor uw bedrijfspand aanvragen? Op Bedrijfsenergielabels.nl kan je eenvoudig en voordelig een energielabel aanvragen.
Energielabel in de toekomst
Waar moet een energielabel in de toekomst aan voldoen?
Met het oog op een schoner milieu en energiebesparing zal ondernemend Nederland in de toekomst met een strengere regelgeving te maken krijgen. Panden die laag scoren en niet minimaal het label C hebben, moeten er ernstig rekening mee houden dat het pand onbruikbaar zal worden verklaard.
Welke invloed heeft een energielabel op het financieringsbeleid van een bank?
Ook banken spelen op deze trend in. Bedrijfspanden die niet aan de normen voldoen, worden minder waard, zo realiseren zij zich. Huurders zullen in de toekomst namelijk steeds vaker gaan kiezen voor ‘groene’ panden. Met als gevolg dat de panden die weinig aan verduurzaming hebben gedaan, meer leeg zullen komen te staan, waardoor de waarde ten opzichte van panden met een groen label zal dalen.
Moeten kantoorpanden in 2023 al minimaal een C-label hebben, de kans is groot dat de overheid dit verder zal aanscherpen. Zo zijn er plannen om dit in 2030 te verhogen naar een verplicht A-label. Het is dus zaak voor bedrijven om op deze ontwikkelingen te anticiperen.
Hoe kan ik mijn energielabel verbeteren?
Milieubesparende maatregelen zijn vaak minder ingewikkeld dan het misschien op het eerste oog lijkt. Zo kan het pand in veel gevallen met enkele eenvoudige ingrepen al een C status verkrijgen. Bedrijven zullen vooral moeten letten op een goede isolatie van het pand, investeren in zonnepanelen, meer gaan kiezen voor energiezuinige verlichting, en gebruik maken van energiezuinige verwarmingsketels.
Uiteindelijk verdienen die energiebesparende maatregelen zichzelf relatief snel weer terug.
De groene uitdaging
Daarnaast heeft ‘groen ondernemen’ sowieso de toekomst. Bedrijven die het niet zo nauw nemen met het milieu en het zuinig omspringen met energie, zullen door de samenleving steeds minder vaak worden getolereerd. Een bedrijfsstrategie ontwikkelen die is gericht op meer energie besparen en bedrijfspanden verduurzamen, is dan ook een belangrijke uitdaging voor de ondernemingen van nu en de nabije toekomst.