Flight Club in Londen maakt social darts een fun night out voor iedereen

Cool Concept | Ken je dit foodservicebedrijf al?

In de rubriek Cool Concept zet Food Inspiration wekelijks een bijzonder foodconcept in de spotlights. Kakelvers, opgefrist of evergreen: een concept waar je als foodprofessional geweest moet zijn – of in ieder geval over gehoord of gelezen moet hebben. Deze week: Flight Club, een eigentijds voorbeeld van ‘doe-horeca’ dat we onlangs tegenkwamen in Londen.

Het concept

Darts als spelletje is niet direct een allemansvriend. Wie het wel eens speelt, komt al snel terecht in plakkerige kantines of obscure horecagelegenheden. Vanwege de vrij complexe regels, zoals het finishen met een dubbel, is de drempel om mee te doen vrij hoog. Naast dat dartgames soms ook eindeloos kunnen duren…

Al deze vooroordelen worden door Flight Club in een keer tenietgedaan. Hier doen ze aan ‘social darts’ en staat de lol, het teamgevoel en de ongedwongenheid centraal. Iedereen kan het, de speldeelname is zeer laagdrempelig, het spelverloop is snel en dynamisch. Je kan verschillende spelvormen kiezen, en door slimme inzet van audiovisuele techniek wordt er in no-time een video-held van je gemaakt. Je inspanningen voor het scorebord worden namelijk live gefilmd en deze beelden worden, zoals in een echte sportwedstrijd, in slowmotion herhaald, wat uiteraard voor hilarische reacties zorgt, elke keer weer. Het is een toffe middag of avond uit.

De locatie

Flight Club ging in oktober 2015 van start met een eerste locatie in Shoreditch in Londen, met zoals ze het zelf omschrijven: ‘reinventing darts by delivering a range of unique multi-player games, whilst serving delicious food and drinks in spectacular venues.’ Inmiddels zijn er al 10 locaties in het Verenigd Koninkrijk, en dit najaar openen er twee nieuwe vestigingen in Schotland. Daarnaast is er ook veel interesse uit het buitenland en zijn er al internationale uitbreidingen in zes Amerikaanse steden (waaronder Las Vegas, Houston en Denver) en Australië (Perth).

Het principe werkt net als bij een bowlingbaan. Als groep boek je je eigen speelzone, een ‘oche’, waar je speelt, eet en drinkt. Een baan huur je in de daluren vanaf een groepsgrootte van vier en in de piekuren vanaf minimaal zes personen. Met een maximum van twaalf. Je betaalt 10 pond per persoon per uur, of 13 pond voor 90 minuten.

Het interieur

Alle locaties zijn met veel zorg ingericht en de bar is in veel gevallen een echte eyecatcher. De speelzones beschikken over comfortabele zitgelegenheid en zijn zoveel mogelijk half rond opgezet, zodat je als groep echt je eigen ruimte hebt. De locatie in Victoria die we bezochten is qua looks zeer de moeite waard. De bar doet denken aan een circustent van theaterfestival De Parade. En door de hoge plafonds voelt het heel ruimtelijk. Buiten is hier een groot terras met verschillende zitjes en nisjes, vrolijk aangekleed met fleurige (nep)bloemen. De aankleding in combinatie met het goed getrainde en verzorgde personeel zorgt er mede voor dat Flight Club ook veel vrouwelijke klandizie heeft.

Het menu

Het menu is eigentijds, met veel sharing dishes en ‘platters’. De kwaliteit van de gerechten is er prima en biedt voor iedereen wat wils. Van vleesliefhebbers tot vegans en van bierliefhebbers tot cocktaillovers. Als je hier met een grotere groep bent, zal iedereen tevreden zijn. Het volledige menu is te bekijken op de website. De prijzen zijn ook helemaal niet gek. Op doordeweekse dagen is er een lunchdeal voor 10 pond, inclusief een drankje.

De marketing

Jezelf terugzien als je een wedstrijdje wint of als je onder de druk bezwijkt? Het wordt vastgelegd, afgespeeld in slowmotion, maar ook via mail naar je opgestuurd. Wij ontvingen de filmpjes van onze dartsavonturen en hebben die inmiddels – inclusief alle sterke verhalen – al talloze malen getoond aan anderen. IJzersterke promotie voor het merk Flight Club en een herinnering voor het leven!

Tip van de redactie

Als je wilt zien hoe je eten, drinken, vermaak en marketing combineert, is Flight Club echt een aanrader. Wil je zeker weten dat er plek is? Reserveer dan vooraf online of telefonisch een baan voor een tijdslot. Je kunt ook op de bonnefooi binnenlopen, maar dan kan het zeker in het weekend rond borreltijd zomaar een paar uur duren voordat je aan de beurt bent.

Zelf bezoeken?

In Londen zijn er vier locaties: 
Victoria, 6 Sir Simon Milton Square
Shoreditch, 2a Worship Street
Islington, 56 Upper Street
Bloomsbury, 55 New Oxford Street

Bron: Foodinspiration.com

Door: Arjan Boer