Food Inspiration’s podcast tiplijst januari

Bron:

Foodinspiration.com

Door: Fascal Hukker

Podcast-veelvraat Fascal Hukker tipt vijf must-listen podcasts voor deze maand

Januari! De maand van goede voornemens, nieuwe plannen en veganuary. En ook de maand van slow season in de horeca. Dat betekent wellicht dat je wat meer tijd hebt om een podcast te luisteren. Verdoe je tijd niet met het zoeken naar de beste shows, want dat deed Food Inspiration alvast voor je. Deze maand een mooie mix van klassiekers en new kids on the block. Van plantaardige inspiratie tot de duurzame fine dining discussie. Er is genoeg om over te praten en dus te beluisteren in onze mooie branche.

1. “Elk gerecht is al wel 1.000 x geveganized”

PlanEET B – Culinair journalist Laura de Grave in gesprek met Lisette Kreischer

Deze 8-delige podcastserie is net zo jong als het nieuwe jaar oud is. Kookboekenschrijfster en journaliste Laura de Grave spreekt met experts en ondernemers die vertellen over hoe we op simpele wijze ons eet- en koopgedrag kunnen veranderen om onze PlanEET A(arde) duurzamer en mooier te maken. Want er is geen planeet B. In deze aflevering kookt ze een vegan lasagne met kaas van vegan kaasproducent Willicroft, gemaakt van witte bonen. Haar tafelgast is co-founder van The Dutch Weedburger Lisette Kreischer. Vegan sinds 20 jaar en enthousiast uitdraagster van de eindeloze mogelijkheden van plantbased gerechten. Haar motto is dat alle gerechten te veganizen zijn. Behoorlijk nuttig aangezien The Guardian deze week nog schreef dat onderzoek uitwijst dat ‘Restaurants vleesgerechten vaak achterwege laten vanwege de verhoogde kosten en de populariteit van Veganuary’.

 • Waarom luisteren: achtergrond over wat duurzaam eten precies is

 • Featured aflevering: aflevering 2, over plantaardig eten

 • Luisterduur: 44 minuten

 • Luisteren op Spotify

2. “Clearly there is no best restaurant in the world”

Radio cherry bomb – Kerry Diamond in gesprek met Julia Moskin over NOMA

Het was groot nieuws: René Redzepi, de invloedrijke chef en founder van driesterrenrestaurant Noma in Kopenhagen, die aankondigde zijn wereldberoemde restaurant te sluiten eind 2024. Journalist Julia Moskin van The New York Times werd benaderd door Noma, had de scoop en bracht het verhaal naar buiten. Daarmee ontketende zij tevens de wereldwijde discussie rond fine dining en de werkdruk en omstandigheden in de sector. De gelijkenissen met de film The Menu worden besproken, de objectiviteit van de 50 best restaurants in the world competitie in twijfel getrokken, en Moskin vraagt zich openlijk af of de branche zich niet in zijn geheel moet heruitvinden. De journalist won eerder een Pullitzer Price en een James Beard award voor haar onderzoek naar de misstanden bij The Spotted Pig in New York. Ze vertelt over wat het inhoudt om culinair journalist te zijn bij The New York Times. Een mooi gesprek met voer voor discussie over de fine dining industrie.

 • Waarom luisteren: opinie, onderzoeksjournalistiek

 • Featured aflevering: ‘NOMA and the future of fine dining’

 • Luisterduur: 60 minuten

 • Luisteren op SpotifyApple of web

3. “Als je altijd maar comfortabel blijft zitten, kom je nooit verder”

Van blunders tot succesgeheimen – Myrian Ermes

Helemaal van eigen bodem ,deze podcast over ondernemen in horeca, leisure en hospitality. De do’s en don’ts van ondernemers worden besproken. In deze aflevering spreekt host Myrian Ernes met Sylvie Cremers. Sinds enkele jaren is zij commercieel directeur bij delivery gigant JustEAT/ Takeaway. In een eerdere aflevering was overigens ook onze eigen Hans Steenbergen te gast! Die aflevering luister je hier.

 • Waarom luisteren: ondernemerschap, horeca, leisure, hospitality

 • Featured aflevering: aflevering 36, Sylvie Creemers van JustEAT/Takeaway

 • Luisterduur: 46 minuten

 • Luisteren op Spotify of Apple

4. “Every dish has to have some kind of symbolic meaning”

The Splendid Table – Francis Lam about the Lunar New Year

Al bijna twee decennia maakt The Splendid Table van de Amerikaanse publieke omroep NPR programma’s op het snijvlak van food & life. De podcasts geven de enorme gevarieerdheid van het Amerikaanse voedsellandschap weer. Gesprekken over eetcultuur, recepten en duurzaamheid vormen de hoofdmoot. Presentator Francis Lam spreekt op een luchtige manier met chefs, YouTube koks, foodbloggers en experts. In deze aflevering bespreken ze de eetgewoontes rond het Lunar New Year. Misschien nog beter bekend als Chinees Nieuwjaar, maar meerdere Aziatische landen volgen deze jaartelling. In de show komen onder meer Chinese, Vietnamese en Koreaanse iconen uit het eetmenu voorbij. De uitzending met James Beard winnares Kristina Cho is ook een aanrader. Zij won de prijs voor haar kookboek over bakken op Chinese wijze en haar recept voor cocktailbuns is een top tip. Kortom, deze podcastserie is een uitvoerige collectie interviews en gesprekken die zeker het luisteren waard is.

 • Waarom luisteren: Amerikaanse food scene, inspiratie, recepten

 • Featured aflevering: aflevering 773, Happy Lunar New Year

 • Luisterduur: 56 minuten

 • Luisteren op Spotify of Apple

5. “Some customers come here two to three times a day”

This American Life – Ira Glass, Susan Burton & Nancy Updike

In de volksmond wordt deze meermaals bekroonde show ook wel ‘T-A-L’ genoemd. Vraag je een Amerikaan om een podcast-tip, dan is de kans groot dat deze klassieker erbij zit. Het succesrecept? Het gewone leven. Daarnaast is het de broedplek voor meerdere succesvolle podcast spin-offs, en dat zegt wat over de kwaliteit van de makers. Met 2,3 miljoen downloads per week en nog eens 2 miljoen live-luisteraars is Ira Glass een bekende stem in menig koptelefoon. In de aflevering over The Golden Apple volgen ze gedurende 24 uur het reilen en zeilen in een traditionele Chicago Diner, compleet met milkshakes, pancake breakfasts en eindeloze koppen free-refill koffie. Glass schetst een prachtig portret van onder andere de nachtdienstserveerster. “Eigenlijk ben ik helemaal geen nachtmens, maar toch doe ik dit werk al 26 jaar”, aldus de dame. Je luistert mee naar alle verschillende vaste gasten met hun verhalen en het sterke gemeenschapsgevoel dat een horecaplek kan brengen.

 • Waarom luisteren: klassiek en altijd verrassend

 • Featured aflevering: afleveringen uit 2000, 24h at The Golden Apple Diner

 • Luisterduur: 59 minuten

 • Luisteren op web (nieuwere afleveringen zijn ook op Spotify en Apple te luisteren)

Benieuwd naar nog meer food podcasts? Bekijk hier Food Inspiration’s podcast tiplijst van december