Gasten willen verrast worden met dranken dit terrasseizoen

Drankentrends voor 2024 volgens horeca-trendwatchers Wouter Verkerk en Vincent van Dijk

 Door Sil Kwaspen

terrasdrank

Welke dranken mogen niet ontbreken op de drankenkaart dit terrasseizoen? Welke dranken krijgen een nieuwe boost en hoe zet je jouw specials in de spotlights? Food Inspiration vroeg het aan horeca-trendwatchers Wouter Verkerk en Vincent van Dijk. Cava gaat een vlucht nemen, maar de gast wil ook verrast worden met hartige smaken. Daarnaast krijgen traditionele dranken zoals koffie en thee een nieuwe twist.

Umami en fermentatie

Vincent Van Dijk: “Gasten willen verrast worden. Kombucha heeft de weg vrij gemaakt voor andere gefermenteerde dranken. Zoals de Mexicaanse frisdrank tepache, of de traditioneel Slavische drank kvas, gemaakt van van brood. Wat zal opvallen dit terrasseizoen zijn de hartige smaken in dranken, zoals: tahin, miso, zeewier en paddenstoel. Ook ingrediënten bekend uit de Aziatische keuken zullen hun weg vinden naar het glas.”

Lees ook: Fermenteren: wat is het, hoe werkt het en wat zijn de nieuwste ontwikkelingen? »

Meer cava, minder champagne

“Cava gaat de komende jaren groeien, want mensen gaan wat meer geldbewust worden.  Want waarom zou je duurdere champagne bestellen als je ook een goede en goedkopere cava kunt drinken?”

Vincent van Dijk

Vincent van Dijk

 

Koffie en thee

Volgens Van Dijk zorgen andere culturen daarnaast voor een originele twist van klassiekers, zoals koffie en thee. “Denk aan carajillo, de Spaanse variant op koffie-tonic. Het ingrediënt? Een sterke drank – cognac, rum, whiskey, orujo of picardía – met espresso. Ook zien we dat thee het goed doet. Je ziet steeds vaker een thee-kaart, in plaats van de standaard smaakjes met een een zwengelzakje met gruis. Uit Azië zal de melkthee haar weg vinden naar Nederland.”

Mindful drinks

Dranken met weinig of géén alcohol zijn de nieuwe mindful drinks, zo stelt Van Dijk. “Sterke dranken vallen steeds meer uit de gratie. Mensen willen bewuster omgaan met alcohol. Magnumflessen worden taboe. Deze worden vervangen voor kleine flesjes of blikjes. In Barcelona gaan de 0.0 cerveza tostada’s – alcoholvrij pils met donker geroosterd mout – als warme broodjes over de toonbank. Gasten willen meer uitgesproken smaken, vooral als de ‘bite’ van alcohol ervoor wordt ingeruild.”

Lees hier meer over de trend mindful drinking »

Social Media

Van Dijk constateert daarnaast dat sociale media een steeds grotere invloed heeft op de horecabranche. “Het kan qua eten en drinken niet gek genoeg, of internationaal genoeg zijn. Ook wisselen drankentrends steeds sneler. Vroeger duurde een dranktrend 6-8 jaar. Nu zien we, door Tiktok en Instagram, dat trends razendsnel de wereld over vliegen.”

Het complete plaatje

Trendwatcher Wouter Verkerk meent dat het komend terrasseizoen vooral heel belangrijk is dat de terrasmedewerkers het complete plaatje bieden: “Er zijn zaken die € 15,- vragen voor een cocktail. Wat ik zie is dat gasten hetzelfde bedrag blijven besteden bij een horecabezoek als voorgaande jaren, maar dat de prijzen stijgen. Nu de gast minder kan kopen voor hetzelfde bedrag, accepteert die de middelmaat niet meer.”

Wouter Verkerk

Wouter Verkerk

Visie ontwikkelen

Voor horecaondernemers is het een moeilijke tijd. Verkerk: “De ondernemer moet daarom een visie ontwikkelen in zijn drankassortiment en niet zozeer het drankenassortiment verbreden. De hoe en wie moeten worden toegevoegd aan de wat.” Verkerk is van mening dat je niet één product verkoopt maar een totaalplaatje. “Want met één populaire cocktail op de kaart red je het niet. De ‘wat’ is het product, bijvoorbeeld een cocktail’. De ‘wie’ is de enthousiaste medewerker en de ‘hoe’ is je gastenroute. Dit moet samensmelten. In tijden met extra uitdagingen voor de ondernemer, is dat nóg belangrijker. “

Maak je droomproduct zichtbaar

“De horeca wordt steeds meer een marketingbedrijf”, aldus Verkerk, “Maak jouw droomproduct zichtbaar aan de gast en zorg dat het goed verteld wordt. Op Tiktok betekent dit dat je filmpjes moet plaatsen waarin je je visie uit. Dus plaats content met je beste cocktails, nacho’s en speciaalbier combinaties. Houd je vast aan die visie en pak daarop je marge. Hoe meer je het verkoopt, hoe goedkoper je het inkoopt. Wanneer je basis op orde is, dan steek je boven de middelmaat uit.”

Bron: Food Inspiration