Geen 1,5 meter, wél coronapas

Vanaf 25 september is de 1,5 meter maatregel van de baan. Dit betekent dat je als horeca weer op maximale capaciteit open mag! Daarentegen is het coronatoegangsbewijs, die je krijgt bij volledige vaccinatie, na herstel van een besmetting of een negatieve testuitslag, wel verplicht voor iedereen boven de 12 jaar die een horecagelegenheid bezoekt. In dit blog wijden we er verder over uit en geven we een overzicht van de overige nieuwe regelgeving.

Een coronapas is niet nodig als gasten op het terras plaatsnemen, mits deze niet is overdekt of ten minste aan drie kanten open is. Doordat men in de buitenlucht zit is het risico op verspreiding van het virus minder groot. Willen gasten naar het toilet of dienen ze binnen af te rekenen? Dan is een geldige QR-code wél nodig. Voor de horeca is de app CoronaCheck Scanner beschikbaar, waarmee eenvoudig de controle kan worden uitgevoerd op de coronatoegangsbewijzen.

Voor de handhaving op de coronapas-regel komt €45 miljoen beschikbaar. Met dat geld kunnen gemeenten beveiligers inhuren om te checken of horecagelegenheden hun gasten daadwerkelijk controleren op een geldig coronatoegangsbewijs. Hoe dit precies in zijn werk zal gaan, is nog niet duidelijk.

Overige nieuwe coronaregels

Naast de afschaffing van de 1,5 meter afstand regel en de invoering van de coronapas, zijn er nog enkele maatregelen waar de horeca zich aan dient te houden:

  • In alle horeca blijft de verplichte sluitingstijd tussen 00.00 en 06.00 uur gelden.
  • Alle evenementen kunnen weer plaatsvinden met een coronatoegangsbewijs.
  • Voor evenementen buiten geldt geen maximaal aantal bezoekers en geen verplichte sluitingstijd.
  • Voor evenementen binnen met een vaste zitplaats is er ook geen maximaal aantal bezoekers of sluitingstijd.
  • Voor beide type evenementen geldt wel: horeca is na 0.00 uur gesloten, met uitzondering van afhaalmogelijkheden.
  • Evenementen binnen zonder vaste zitplaats kunnen maximaal 75% van de reguliere bezoekerscapaciteit toestaan en er geldt hier een verplichte sluitingstijd tussen 00.00 en 06.00 uur.
  • Ook de basisregels blijven bestaan: houd afstand, was je handen, schudt geen handen, test bij klachten, blijf thuis bij klachten en zorg voor voldoende frisse lucht.

Voor de nachthoreca komt het kabinet met steunmaatregelen. De uitwerking hiervan is nog niet duidelijk.