Goed onderbouwd financieel plan van een horecabedrijf!

Een goed onderbouwd financieel plan opent deuren naar investeerders of banken. En het versterkt het vertrouwen van alle stakeholders en de realiseerbaarheid van je horecazaak. Maar wat is nu eigenlijk een financieel plan? Een veel gestelde vraag.

Rendabel project

Broed je op een idee om een horecazaak te starten, dan wil je natuurlijk weten of je project rendabel is. Een onontbeerlijk deel van je ondernemersplan is dan ook het financieel plan. Het geeft je potentiële investeerders inzicht in toekomstige uitgaven en investeringen, en het vermijdt onaangename verrassingen.

Of je nu een eenmanszaak begint of een vennootschap, een ondernemingsplan en het bijhorend gedetailleerd financieel plan is altijd een must!  Je krijgt een perfect beeld van wat de toekomst brengt. Het laat je ook toe om jouw oorspronkelijk idee eventueel nog bij te sturen als de cijfers zouden tegenvallen. Zo behoedt je je voor financiële valkuilen na de opstart van je horecazaak.

Financieel Plan Horeca Webzine

Wat is een financiële begroting?

Een financiële begroting vormt een belangrijk onderdeel van het ondernemersplan. Het brengt alle uitgaven en investeringen voor de eerste jaren in kaart en helpt je om meer inzicht te vergaren over de financiële haalbaarheid van je project.

Misschien vraag je je af waarom je een financieel meerjarenplan nodig hebt. Want je hebt geen zin om tijd te verliezen. Je bruist van energie en je wilt zo snel mogelijk van start gaan. Toch is het belangrijk om de nodige tijd te nemen voor de financiële kant van je zaak.

De voordelen van een financieel plan

Met een goed financieel plan vermijd je niet alleen onaangename verrassingen, maar overtuig je ook potentiële partners of investeerders. Je passie kan aanstekelijk werken, maar zonder een realistisch plan met concrete cijfers blijft jouw project vaak een ‘idee’.

Waaruit bestaat een financiële begroting?

Een financieel plan omvat verschillende onderdelen, zoals:

  1. een investeringsbegroting
  2. een financieringsbegroting
  3. een exploitatiebegroting
  4. een overzicht van de cashflow “( rentabiliteit en solvabiliteit)
  5. een liquiditeitstabel

Als je niet zo financieel bent onderlegd, schakel dan een deskundige in om je te helpen met het financiele gedeelte en/of de financiële begroting te beoordelen.

Het houdt je met twee voeten op de grond. En het geeft je een realistisch beeld van wat je als horecaondernemer te wachten staat.

Download hier uw gratis horeca-ondernemersplan!