Guillaume de Beer serveert bij Bar Gui gerechten geïnspireerd door zijn zomers in Bretagne

Cool Concept | Ken jij dit foodservice bedrijf al?

In de rubriek Cool Concept zet Food Inspiration wekelijks een bijzonder foodconcept in de spotlights. Kakelvers, opgefrist of evergreen: een concept waar je als foodprofessional geweest moet zijn – of in ieder geval over gehoord of gelezen moet hebben. Deze week Bar Gui op de Prinsengracht in Amsterdam.

Het concept

Bar Gui is het nieuwe restaurant van chef-kok Guillaume de Beer, dat begin juni de deuren opende. In deze casual fine dining zaak staat het gebruik van goede producten centraal. De Beer serveert gerechten met weinig ingrediënten, maar van hoge kwaliteit – mede door het gebruik van echte topproducten. Het menu van Bar Gui is een ode aan De Beer’s Franse achtergrond. Zijn moeder komt uit Parijs en zelf spendeert de chef al sinds zijn jeugd zijn zomers in Bretagne. De Beer: “Met Bar Gui wilde ik terug naar de basis. Ik wil mijn gasten gerechten voorschotelen die ik zelf lekker vind en die fijne herinneringen bij me oproepen. Ik werk hier aan mijn signatuur als chef.”

De Beer startte zijn carrière in sterrenzaken als De Kersentuin* en Bord’Eau** onder Richard van Oostenbrugge, maar stond vooral bekend als oprichter en mede-eigenaar van The Breda Group. In december 2022 nam hij daar afscheid. De eerste maanden focuste hij zich vooral veel op zijn creatieve fastfoodzaak Paindemie – die hij oprichtte in de coronaperiode – waar hij hoogwaardige smash burgers en tosti’s verkoopt.

Het menu

Bij Bar Gui gaat De Beer voor een serieuzer menu. Gasten kunnen kiezen voor een driegangenmenu met gerechten in brasserie-stijl, of een ‘Carte Blanche’ achtgangen-verrassingsmenu. De Beer: “Een van mijn persoonlijke favorieten op de kaart is de klassieke tosti van Pain de Mie brood, emmentaler en gerookte ham, gemaakt in ouderwetse tostiklemmen.” Ook het gerecht van langoustines met mayonaise naar zijn opa’s recept, toont hoe hij zich laat inspireren door de smaken uit zijn jeugd. Daarbij serveert De Beer zeevenkel en zeevenkelolie; “in de zomer ruik je dat overal aan de kustlijn van Bretagne.” Als dessertfavoriet noemt hij de crêpes met gebakken appeltjes en gezouten karamel, waaraan hij een gastronomische twist geeft.

Ambiance

Bar Gui bevindt zich in het oude pand van Bistro de Fles op de Prinsengracht. Voor het interieur wordt gebruik gemaakt van hout en donkere verlichting. Het pand wordt verdeeld in twee ruimtes. Beneden nemen gasten plaats voor het diner aan klassieke bistrotafels en -stoelen. Boven bevindt zich de keuken met een grote bar waar gasten terecht kunnen voor kleinere hapjes en een drankje van de uitgebreide drankkaart. Zo kun je bij Bar Gui kiezen uit een selectie van (natuur)wijnen van kleinschalige makers. Ook staan er meerdere Franse ciders op de kaart en kan worden gekozen uit verschillende cocktails en sakes. De Beer heeft naast zijn liefde voor de Franse keuken, ook een passie voor muziek en vinylplaten. “Bij Bar Gui wil ik in de toekomst ook lekkere platen draaien. Het is de bedoeling dat mensen kunnen blijven hangen na het diner.”

Tip van de redactie

Op vrijdag en zaterdag kun je bij Bar Gui terecht voor all-day-lunch en diner.

Zelf bezoeken?

Prinsengracht 955, Amsterdam
Woensdag en donderdag van 16.00 uur tot 00.00 uur
Vrijdag en zaterdag van 12.00 uur tot 00.00 uur
Zondag van 15.00 uur tot 22.00 uur

Bron: foodinspiration.com