Heineken steekt €45 miljoen in 660 cafe’s

Meer in zakennieuws: duikvlucht voor verkoop vlees in supermarkten en groei vegasnacks bij Kwalitaria

Foodinspiration.com

Food Inspiration serveert iedere week het meest opvallende nieuws uit de wereld van foodservice en foodretail. Deze week in het zakennieuws: Heineken investeert €45 miljoen in 660 cafés, duikvlucht voor verkoop van vlees in supermarkten en vega snacken steeds populairder bij cafetariaformule Kwalitaria; groei van 24%.

Bierbrouwer Heineken gaat de komende jaren €45 miljoen euro investeren in Britse pubs. 62 pubs worden heropend en 600 kroegen worden gerenoveerd. De Britse café-industrie is zwaar getroffen door sluitingen, zowel tijdens de covidpandemie als daarna. Omdat dagelijkse kosten voor levensonderhoud zijn gestegen in het Verenigd Koninkrijk, gaan minder mensen naar de kroeg, zo meldt BBC. Volgens de British Beer and Pub Association (BBPA) zijn er tussen 2021 en 2023 zo’n 500 pubs per jaar gesloten. Heineken, eigenaar van Star Pubs & Bars, exploiteert in het Verenigd Koninkrijk 2.400 pubs. In 2019 was dat aantal nog 2.700 zaken. Heineken hoopt dat de vernieuwing van de pubs gasten zal verleiden terug te keren. De focus voor de biergigant ligt op de renovatie van cafés in voorstedelijke gebieden. Vanwege meer thuiswerkers, minder reizigers en de behoefte aan de sociale functie, zet Heineken in op lokale pubs.

Duikvlucht voor verkoop vlees in supermarkten

In de afgelopen vier jaar is de verkoop van vlees in supermarkten met maar liefst 16,4% gedaald, zo blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Circana, in opdracht van Wakker Dier. In 2023 verkochten supermarkten 2,3% minder vlees dan het jaar ervoor.

Prijsontwikkelingen hebben waarschijnlijk bijgedragen aan de dalende vleesverkoop. Door de oorlog in Oekraïne werd veevoer duurder en steeg de prijs van vlees sneller dan die van andere voedingsmiddelen.

Grote supermarkten maken een transitie naar meer plantaardig en sturen hierin de aankopen van hun klanten. Bijvoorbeeld door middel van lage prijzen en de indeling van het schap. Ook het promotiebeleid heeft veel invloed. Lidl en Plus experimenteren met het plaatsen van vleesvervangers in het schap direct naast het vleesproduct. Jumbo kondigde onlangs aan te stoppen met tijdelijke van/voor-aanbiedingen op vers vlees en Aldi en Dirk hebben recent hun doelstellingen aangescherpt. Ekoplaza heeft al veel plantaardige stappen gezet en is op dit moment de enige supermarkt die al meer plantaardige dan dierlijke eiwitten verkoopt.

Marktonderzoekbureau Circana houdt scandata bij van producten die bij Nederlandse supermarkten langs de kassa gaan. Wakker Dier analyseerde de verkoopcijfers in de periode 2020-2023 voor vers vlees (vlees dat is bestemd voor de avondmaaltijd) en vleeswaren van alle Nederlandse supermarkten, met uitzondering van Aldi, Boni en Lidl.

Lees ook: Eiweet-meting supermarkten biedt opvallende inzichten »

Vega snacken steeds populairder bij cafetariaformule Kwalitaria; groei van 24%

Van een vega frikandel en bitterballen zonder vlees tot een spinazie-kaas burger; op de menukaart van cafetariaformule Kwalitaria – dat 136 vestigingen in Nederland telt – zijn steeds meer vegetarische gerechten te vinden

Het totale vega aandeel is nog klein, maar dit aandeel groeit snel. In de eerste drie maanden van dit jaar werden online ruim 24% meer vega producten besteld ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Vooral de vegetarische snacks zijn populair onder de Kwalitaria klanten en vormen het grootste aandeel (72,6%) in de vega verkoop, gevolgd door de vega burgers (20,8%).

Voor ondernemer Tuygun Dasdemir, eigenaar van twee Kwalitaria vestigingen in Kampen: “Vooral onze vega bamischijf is populair, maar door promotionele acties proberen gasten bijvoorbeeld ook vaker een vega friet special. Wij merken dat steeds meer gasten bewust vragen om vega.”

De vegetarische trend past goed binnen de verduurzaming van de Kwalitaria formule die als doelstelling heeft om in 2030 minstens 60% minder CO2-uitstoot te realiseren.