Horeca opstarten na de lockdown

En dan zitten we alweer in 2021. We kijken terug op een roerig jaar, waarin de horeca veel te verduren kreeg. Helaas is dat nog niet voorbij en alles blijft onzeker. Wanneer mogen we open, hoe mogen we dan open en kunnen we überhaupt onze deuren straks nog openen? Positief blijven is lastig, maar we hopen van harte dat we allemaal op 19 januari onze gasten weer kunnen ontvangen. Daarvan uitgaande geven we u in dit blog enkele tips en tricks voor de opstart!

Aandachtspunten

Op dit moment geldt een zogeheten gedeeltelijke lockdown. Alle eet- en drinkgelegenheden zijn gesloten, maar afhaal en bezorging is mogelijk. In december gingen heel wat borrelboxen, kerstmaaltijden en andere lekkernijen over de toonbank. Doordat we van de eerste lockdown hadden geleerd, konden we nu met z’n allen sneller schakelen. Maar op afstand een gast laten genieten van uw menu is niet waar u als horeca-ondernemer voor staat. U wilt mensen in de watten leggen, binnen de fijne sfeer van uw bedrijf, u wilt ze met een tevreden glimlach de zaak zien verlaten. 

Daarom staan we allemaal te popelen om de deuren weer wagenwijd open te zetten. Maar hoe doe je dat, nu alles is ingericht voor afhaal en bezorging? Natuurlijk is dat voor iedere horecazaak anders, maar onderstaande aandachtspunten kunnen een houvast voor u zijn:

  • Maak foto’s van hoe het nu is, zodat u bij een eventuele volgende lockdown het wiel niet opnieuw hoeft uit te vinden.
  • Zorg voor voldoende corona-maatregelen, zoals vloerstickers, pijlen, looprichtingen, handgel.
  • Zorg voor voldoende mondkapjes (al dan niet in de stijl van uw horecabedrijf) en handschoenen. 
  • Als uw zaak het toelaat, zorg dan dat ‘afhaal en bezorging’ los worden gekoppeld van de plek waar gasten kunnen zitten. 
  • Zorg voor een handig systeem in de keuken, zodat de chef weet wanneer een bestelling voor ‘afhaal en bezorging’ is. 
  • Een verwarmd terras (of een omheind terras met een lekkere warme deken voor de gast) kan ook extra kansen bieden!
  • Probeer slim in te kopen. Misschien kunt u met leveranciers goede afspraken maken voor deze bijzondere tijd. 

Efficiënt en creatief

Verder is het verstandig om nog eens goed naar de inrichting te kijken. Is uw horeca-onderneming zo efficiënt mogelijk en coronaproof ingericht? U kunt een collega-ondernemer vragen om eens met frisse ogen naar uw opstelling te kijken. Wellicht kunt u hier en daar met creatieve oplossingen nog iets optimaliseren.  

Ook op culinair gebied kunt u de gasten bij de opening na de lockdown verrassen. Maak bijvoorbeeld een heerlijk nieuw menu of een speciale ‘doei-lockdown’-cocktail. Als horecaondernemer bent u het afgelopen jaar al zo creatief geweest, een extra tof menu of drankje lukt ook wel! 

Horeca wordt weer horeca

Met deze extra aandachtspunten kunt u hopelijk met uw horecazaak vanaf 1 februari weer shinen. We hopen met z’n allen dat we daadwerkelijk op die datum open mogen en dat er snel meer versoepelingen komen. Maar één ding is duidelijk: de horeca wordt weer horeca en dan kunnen we eindelijk weer doen waar we voor in de wieg zijn gelegd: gasten in de watten leggen! 

Succes en houd moed.