Kerninflatiecijfer wat is dat?

Kerninflatiecijfer. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft als brancheorganisatie samen met andere brancheorganisaties reeds in mei verhuurders opgeroepen om de huurverhoging niet op basis van de CPI door te voeren, maar op basis van het kerninflatiecijfer. In het kerninflatiecijfer worden producten die sterk kunnen schommelen, zoals energie en voedsel, buiten beschouwing gelaten, waardoor dit een veel stabieler inflatiecijfer is. In april bedraagt het kerninflatiecijfer 3,5%. Indexering met dit percentage doet meer recht aan de huidige situatie.

Tip. Inmiddels zijn er al de nodige verhuurders die hierdoor bereid zijn om een lagere huurverhoging door te voeren.

VNG. Daarnaast heeft KHN een dergelijke oproep gedaan aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), omdat deze ook verhuurder kunnen zijn. Ook hebben ze leden van de Tweede Kamer op dit probleem gewezen.

Wat kunt u zelf doen?

U kunt als ondernemer in gesprek gaan met uw verhuurder waarin u vraagt of uw verhuurder af wil zien van de jaarlijkse huurverhoging op basis van de CPI of om voor de huurverhoging van 2022 het kerninflatiecijfer te hanteren. Nee heeft u en ja kunt u krijgen. Een dergelijke huurverhoging tikt namelijk jaar op jaar door. Maak gebruik van het model van KHN om het gesprek aan te gaan.

Ga als ondernemer het gesprek aan met uw verhuurder. Vraag of hij bijv. als basis het kerninflatiecijfer wil toepassen in plaats van het consumentenprijsindexcijfer (CPI). Dit adviseert KHN verhuurders ook en scheelt al snel 4 tot 5%.
Bron:
KHN