Meer dan een kwart van de horecabanen verdwenen tijdens de coronacrisis

Maar liefst 120.000 banen in de horeca zijn tijdens de coronacrisis verdwenen. Voor de coronacrisis waren er bijna een 424.000 mensen werkzaam in de horeca, maar na de tweede golf in de herfst en winter van 2020, waren hier nog maar net meer dan 300.000 mensen van over. In deze golf moesten opnieuw restaurants, cafés en bars hun deuren sluiten. Hotels mochten destijds alleen open blijven voor mensen die kwamen overnachten.

Door de steunpakketten en door de creativiteit van horecaondernemers, kon gelukkig zo’n 70% van het horecapersoneel wel in dienst blijven. Bezorgdiensten werden razend populair en veel gasten hielpen hun favoriete horecazaak door hun favoriete gerechten bij ze te bestellen. Zo kon het personeel toch nog aan de slag blijven.

U zou misschien verwachten dat de coronacrisis vooral jongeren heeft getroffen, die vaak met 0-urencontracten werken in de horeca. Dat is echter niet altijd het geval. In eerste instantie werden wel voornamelijk jongeren ontslagen, maar daarna was het onvermijdelijk om ook het contract op te zeggen van oudere mensen die al langer in de horeca werkzaam waren.

Nu juist tekort aan personeel

Toen de horeca dit voorjaar weer open mocht, was het personeel allemaal weg. Nu zijn deze ex-horecamedewerkers vaak werkzaam bij veel beter betaalde banen, bijvoorbeeld als telefonist bij de GGD om testafspraken in te plannen. Ook al mocht de horeca dus weer open, alsnog konden veel bedrijven hun planning niet rondkrijgen vanwege personeelstekorten.

Ondertussen zijn er wel weer ruim 400.000 mensen werkzaam in de horeca, maar er staan nog steeds bijna 30.000 vacatures open. De horeca verliest zijn aantrekkingskracht, vooral als het kabinet maar door blijft gaan met het (eerder) sluiten van de horeca. Alles leek weer mogelijk te zijn na het behalen van een hoge vaccinatiegraad, maar de volgende sluiting zit er helaas alwéér aan te komen.

Hoe nu verder?

Veel horecapersoneel zal weer tijdelijk zonder werk komen te zitten. De rek is er voor het personeel en voor de eigenaren nu wel een beetje uit. Het steeds maar weer sluiten van de horeca zal op den duur waarschijnlijk zorgen voor steeds minder blijvend personeel in de horeca. En dat is natuurlijk doodzonde voor alle mooie horecabedrijven die ons land kent.