Muziek en/of sport – TV programma’s afspelen in uw horecabedrijf?

Als U een horecabedrijf hebt, dan wilt u waarschijnlijk muziek en/of videobeelden kunnen afspelen voor uw gasten. In dat geval moet u rekening houden met de vergoedingen die u moet betalen voor het afspelen van ‘beschermde muziek en beelden’. De partijen die deze vergoedingen innen zijn Buma, Sena en Videma. Wilt u geen vergoedingen betalen voor muziek in uw bedrijf? Dat kan met een abonnement op KHN Muziek.

Buma

Buma (in de volksmond Bumastemra genoemd) is de auteursrechtenorganisatie in Nederland die de belangen van componisten en tekstdichters behartigt. Buma is ook de partij die de vergoedingen incasseert voor uitvoeringen van beschermde muziek in het openbaar. Dit betekent simpel gezegd dat u, als u in uw bedrijf muziek afspeelt, een vergoeding moet betalen aan Buma. Met een lidmaatschap van KHN ontvangt U  17,5% extra korting bij Buma.

Sena

Sena is de partij in Nederland die de vergoedingen voor naburige rechten incasseert. Dit zijn de vergoedingen die u betaalt voor het afspelen van achtergrond- en amusementsmuziek in jouw bedrijf. De inkomsten die Sena genereert worden verdeeld onder de betreffende artiesten en platenproducenten. Met een lidmaatschap van KHN krijgt u hoge kortingen op het tarief dat je Sena moet betalen.

Videma

Als u uw gasten tv aanbiedt, op hun kamer of in het café of restaurant, dan moet u volgens de Auteurswet toestemming hebben van de rechthebbenden van tv-programma´s. Hiervoor neemt U contact op met Videma, die de licenties verstrekt voor de vertoning van de tv-beelden van nagenoeg alle Nederlandse publieke en commerciële zenders. Met een lidmaatschap van KHN ontvangt u  bij Videma een korting tot 20%.

FOX Sports

Als u in uw horecabedrijf live sportwedstrijden wilt uitzenden dan hebt u een licentie nodig van FOX Sports. FOX Sports is dé live sportzender van Nederland en zendt onder andere alle speelrondes van de Eredivisie uit en de wedstrijden van de UEFA Europa League. Ook is er aandacht voor American Football, basketbal en tennis. Met een lidmaatschap van KHN ontvangt U  7,5% korting op deze licentie.

Spotify, mag dat dan wel?

Spotify mag u niet gebruiken in uw zaak. Volgens de gebruiksvoorwaarden van Spotify mag Spotify alleen voor privégebruik worden ingezet. Dat geldt ook voor diensten als Last.fm, Nokia Comes With Music en Apple Music.

Reprorecht

Daarnaast is er in Nederland nog zoiets als reprorecht. Dit is een vergoeding die u moet betalen voor het dupliceren van beeldmateriaal zoals faxen, kopiëren en scannen. De factuur bedraagt ongeveer 30 euro en je ontvangt deze vanzelf.

Er bestaan allerlei online muziekdiensten die u naar uw audioapparatuur kunt streamen. Lekker handig en fijn voor de gasten en het personeel. Wat kosten deze diensten en zitten er nog haken en ogen aan?

Online muziekdiensten voor de horeca:

Welke B2c zijn er?

B2c-diensten.  Voor de particulier zijn dat de bekendste Spotify, Deezer, Google Play Music, Apple Music en Napster.

Pas op. Het lijkt gemakkelijk om Spotify ook even voor uw zaak in te zetten, maar besef dat het formeel verboden is. Voor Spotify bestaat er zelfs een horecablacklist van zaken die Spotify gebruiken.

B2b-diensten. B2b-diensten zijn er speciaal voor commercieel gebruik. U moet een internetverbinding hebben en een abonnement op een van deze diensten. Met een app kiest u uw nummers of playlist en de muziek wordt naar uw apparatuur gestreamd. Sommige diensten leveren ook de apparatuur erbij.

Welke b2b-diensten bestaan er zoal?

Tunify en MOOD:Mix. Bij Tunify kunt u v anaf € 14,99 per maand kiezen uit diverse sferen. Onder ‘Eat & Drink’ vindt u bijv. ‘Grand Café’ en ‘Stijlvol restaurant’. Let op. DE aanbieding is € 9,99 per maand, maar dan moet er wel  24 maanden vooruit betaald worden. Bij MOOD: Mix kunt u kiezen voor € 14,99 per maand uit diverse genres. Hier kunt u zelf geen losse nummers kiezen of een playlist samenstellen.

BCM Music Systems. BCM Music Systems is in de horeca bekend van de muziekcomputers. Tip.  Zij kennen echter ook streamingdiensten. Met BCM Stream (vanaf € 14,95 per maand) kunt u kiezen uit diverse muziekkanalen.

X-Radio. Naast muziekcomputers verkoopt Xenox ook X-Radio, een streamingdienst incl. player voor € 29 per maand. U kiest ook hier uit kanalen. Tip. Ook rechtenvrije muziek is met X-Radio mogelijk.

Xenox Music Station. Xenox Music Station (abonnement met streamer) is een Spotify-achtig product. U kunt zelf nummers kiezen en playlists maken voor € 49 per maand.

KHN. De rechtenvrije streaming muziekdienst KHN Muziek van Koninklijke Horeca Nederland mag niet ontbreken in dit rijtje. Deze kost € 14,95 per maand.

Waarop letten met kiezen?

Bij de goedkopere diensten kunt u alleen maar uit muziekkanalen, genres, e.d. kiezen. Wilt u zelf playlists en (verzoek)nummers kunnen kiezen, dan komt u al snel op een duurder abonnement uit. Let verder op de looptijden van het contract en of u de dienst gratis mag uitproberen.

Buma/Stemra. U zult altijd zelf Buma/Stemra-rechten moeten regelen. Behalve als u een rechtenvrije dienst afneemt.

Let op. Bij een rechtenvrije dienst krijgt u muziek van (nog) onbekende artiesten of muziek waarvan de rechten zijn verjaard (70 jaar, vaak klassiek). Actuele (top 40-)nummers kunt u dus niet afspelen.

En in de keuken of personeelsruimte? Ook in de keuken of in het magazijn mag u voor het personeel officieel geen gebruik maken van b2c-diensten. Daarbij moet u, als puntje bij paaltje komt, Buma/Stemra-rechten betalen als u drie of meer fulltimemedewerkers heeft.

 

Dat kan ook via een abonnement op KHN Muziek.

Buma

Buma (in de volksmond Bumastemra genoemd) is de auteursrechtenorganisatie in Nederland die de belangen van componisten en tekstdichters behartigt. Buma is ook de partij die de vergoedingen incasseert voor uitvoeringen van beschermde muziek in het openbaar. Dit betekent simpel gezegd dat je, als je in jouw bedrijf muziek afspeelt, een vergoeding moet betalen aan Buma. Met een lidmaatschap van KHN ontvang je 17,5% extra korting bij Buma.

Sena

Sena is de partij in Nederland die de vergoedingen voor naburige rechten incasseert. Dit zijn de vergoedingen die je betaalt voor het afspelen van achtergrond- en amusementsmuziek in jouw bedrijf. De inkomsten die Sena genereert worden verdeeld onder de betreffende artiesten en platenproducenten. Met een lidmaatschap van KHN krijgt u hoge kortingen op het tarief dat je Sena moet betalen.

Videma

Als je jouw gasten tv aanbiedt, op hun kamer of in het café of restaurant, moet je volgens de Auteurswet toestemming hebben van de rechthebbenden van tv-programma´s. Hiervoor neem je contact op met Videma, die de licenties verstrekt voor de vertoning van de tv-beelden van nagenoeg alle Nederlandse publieke en commerciële zenders. Met een lidmaatschap van KHN ontvang je bij Videma een korting tot 20%.

FOX Sports

Als u in uw horecabedrijf live sportwedstrijden wilt uitzenden dan heeft u een licentie nodig van FOX Sports. FOX Sports is dé live sportzender van Nederland en zendt onder andere alle speelrondes van de Eredivisie uit en de wedstrijden van de UEFA Europa League. Ook is er aandacht voor American Football, basketbal en tennis. Met een lidmaatschap van KHN ontvangt u 7,5% korting op deze licentie.

Reprorecht

Daarnaast is er in Nederland nog zoiets als reprorecht. Dit is een vergoeding die je moet betalen voor het dupliceren van beeldmateriaal zoals faxen, kopiëren en scannen. De factuur bedraagt ongeveer 30 euro en je ontvangt deze vanzelf.

Info Buma / Stemra – lecentiecheck:

  • Buma/Stemra

https://www.bumastemra.nl/

  • Licentie aanvragen

https://www.mijnlicentie.nl/

  • Licentiecheck

https://www.mijnlicentie.nl/heb-ik-een-muzieklicentie-nodig/

Bronnen: KHN en BUMA/Stemra