Nieuwste trend: seafood boils!


Overgewaaid vanuit Amerika, zeevruchten direct uit de pan op tafel geserveerd, eten doe je met je handen

WowCrab

Eten van het tafelkleed. We kennen het van Koreaanse mukbangs, tafels vol friet. Seafood boils hebben een soortgelijk recept. Langoustines, mosselen, kreeften en krabben worden vanuit een grote pot op tafel gedeponeerd en eten maar. Het kan bij steeds meer hippe neonrestaurantjes in ons land.

De naam ‘seafood boil’ is getransformeerd tot een naam voor een type gerecht. Garnalen, krabben, langoustines, maïs, aardappels, pittige worstjes en laurier worden in één pot gekookt en geserveerd met cajunkruiden, citroen en hete saus. Oorspronkelijk is seafood boil de naam van sociale evenementen in Louisiana. De ‘zeevruchten kokerij’ is in de Amerikaanse staat van oudsher populair als gezamenlijke kerkmaaltijd, als gerecht bij inzamelingsacties en andere bijeenkomsten van lokale gemeenschappen. Tijdens seafood boils worden de ingrediënten vaak direct vanuit de pan op vocht- en vetwerend papier over de tafel verspreid, waarna iedereen zelf naar smaak kan pakken, zonder dat daar bestek aan te pas komt.

Seafood boil concepten in Nederland

WowCrab was in ons land het eerste concept met seafood boils dat in 2022 de aandacht trok. In een decor van eigentijds neon en urban music, serveert WowCrab schaal- en schelpvruchten van de zee met pikante saus. WowCrab heeft twee restaurants in Rotterdam, een in Amsterdam, een in Den Haag en een Japans restaurant waar je WowCrabs hardlopers kunt afhalen in Tilburg. Daarnaast timmert de formule ook in Madrid en Antwerpen aan de weg.

Inmiddels traden de nodige volgers in de voetsporen van WowCrab. Ook zij dragen korte, hiphopperige namen als YO! Crab (Amsterdam) en Oh Crab! (Rotterdam). Crab Claw in Utrecht werkt samen met restaurant Uno Fusion en streek eerder ook neer in Lelystad. In Arnhem is sinds enige tijd E-Crab te vinden en in Haarlem huist al enkele jaren The Louisiana Lobstershack, een vergelijkbaar concept.

De prijzen variëren van dertig tot vijftig euro seafood boil. Meestal is er keuze uit drie tot vijf variaties.

Publiekspers

Inmiddels ontdekte ook de publiekspers de seafood boil-trend. Zo schreef culinair journalist Hiske Versprille in De Volkskrant over haar eetervaring: “Het tafelkleed is direct een grote kledderboel met in het midden een reusachtige berg schelpen, kreeften en krabben; gelukkig hebben we een slabbetje gekregen. De koeler blijft staan, voor de rommel, en wij gaan aan de slag…”

Ubel Zuiderveld Door Ubel Zuiderveld  Foodinspiration.com