Overdrachtsbelasting van 8 naar 9 naar 10,1% in januari 2023?

 Het kabinet de overdrachtsbelasting per 1 januari 2023 wil verhogen van 8% naar 10,1%. Er was al een verhoging aangekondigd naar 9% maar nu wil de regering de belasting dus nog verder omhoog te gaan.

De overdrachtsbelasting kent nu drie tarieven:

  • 0%, een vrijstelling dus. Dit tarief geldt bijvoorbeeld voor landbouwgrond en voor starters op de woningmarkt.
  • 2%, het lage tarief. Dit tarief geldt voor de aankoop van een Box 1 woning door iemand die geen recht heeft op de vrijstelling.
  • 8%, het hoge tarief. Dit tarief geldt bijvoorbeeld voor de aankoop van een vakantiewoning, een garagebox of bedrijfsgebouw.

Het is dus dit hoge tarief voor de overdrachtsbelasting dat omhoog gaat naar 10,1%. Iedereen kan hiermee te maken krijgen. Zowel een consument, een belegger of een ondernemer. In één keer 2,1% er bij is een aardige sprong omhoog.

Stel dat je een bedrijfspand wilt kopen van € 800.000,–  Bij 8% overdrachtsbelasting betaal je                  € 64.000,–  Bij 10,1% overdrachtsbelasting ben je € 80.800,– kwijt. Een verschil dus van € 16.800,–

Wil je liever geen 10,1% overdrachtsbelasting betalen? Dan kun je het volgende wellicht doen:

8 procent overdrachtsbelasting omzeilen?

 Slimme beleggers hebben al een paar manieren gevonden om de nieuwe 8 procent overdrachtsbelasting te omzeilen.

Hoe lukt het beleggers om de 8 procent overdrachtsbelasting te omzeilen?

  • Een echtpaar willen een appartement kopen voor hun studerende kinderen. Ze kunnen het zo betalen van hun spaargeld en hebben dus geen hypotheek nodig. Maar ze balen van die 8 procent overdrachtsbelasting en willen die liever omzeilen. Gelukkig blijkt dat te kunnen. De dochters kunnen het huis zelf kopen en het geld daarvoor lenen van Monique en Richard. Zo gaan ze van 8% naar het 0% starters tarief!
  • Stel je woont in een twee onder een kap woning. Het huis van de buren komt te koop en je zou dit wel als belegging erbij willen. De huizen zijn identiek,. Die  8% zie je niet zitten en je kiest daarom voor een slimme truc. In plaats dat ze het huis van de buren gaan verhuren, trekken ze daar zelf in en gaat hun oude huis de verhuur in. Zo gaan ze van 8% naar de normale 2%.
  • Stel je bent erg handig en wil graag wat vastgoed als belegging voor later.  In 2012 heeft hij voor zichzelf een klushuis gekocht en opgeknapt. Je hebt al meerdere huizen gekocht voor 2% overdrachtsbelasting en daarvan  twee verhuurd. In 2022 / 2023  heb weer een klushuis op het oog maar hij is niet van plan om daar 8% belasting voor af te tikken. Daan kan de eerste woning ook verhuren en zelf in het nieuwe klushuis wonen. Daardoor kan je he zijn vierde huis ook kopen met minder overdrachtsbelasting.
  • Een weduwe is 84 jaar en heeft geen kinderen. In haar testament heeft zij een goed doel tot erfgenaam benoemd. De weduwe heeft een vakantiehuisje op de waddeneilanden dat ze graag wil verkopen aan familie. Maar het familielid wil liever geen 8% belasting betalen. De notaris kwam met een mooie oplossing. De weduwe kan in haar testament een “legaat tegen inbreng” opnemen. Dit betekent het familielid na het overlijden van de weduwe het huisje mag kopen van het goede doel met 0% overdrachtsbelasting.

Verzin een smoes (ja echt!)

Klaas komt met de volgende smoes bij de notaris. Hij heeft een huis van drie verdiepingen gekocht om zelf te gaan wonen. Maar tussen de koop en de levering heeft hij last gekregen van zijn knieën. Daardoor komt hij de trap niet meer op. Hij kan niet meer onder de koop uit, dus de levering moet wel doorgaan. Hij wil het huis dan maar gaan verhuren en voor zichzelf een gelijkvloers appartement kopen. Kan hij beide woningen kopen met maar 2% belasting? Ja, mogelijk kan dit! Want de belastingdienst heeft nieuw beleidgemaakt. Wanneer je er zelf wilde gaan wonen maar dit door onvoorziene omstandigheden niet meer kan, dan kun je een huis toch kopen met 0% of 2% overdrachtsbelasting. Handige jongens zullen met mooie smoesjes misbruik gaan maken van deze regeling.

Recreatiewoning toch met 0% of 2% belast?

Ook als je er van de gemeente niet permanent mag wonen, kun je een vakantiewoning soms wel kopen met 0% of 2% overdrachtsbelasting. Zie het antwoord van de minister op vraag 38 hierover in dit nieuwe besluit.

Een mooie truc voor samenwoners

Een stel is  30 jaar, wonen samen en hebben beiden een goed inkomen. Ze willen graag twee huizen kopen en daarvan eentje verhuren. Beiden kopen een huis op hun eigen naam en schrijven zich daar ook in. Na een jaar “uit elkaar” gaat de man weer bij de vrouw wonen en gaat zijn huis de verhuur in. Daarna kiezen ze voor een partnerschap in gemeenschap van goederen. Nu hebben ze dus samen twee huizen zonder een cent overdrachtsbelasting!