Ternd: More is More

De trend heeft eindelijk een naam: More is More

Bonte interieurs, kleurrijke borden en loaded dranken en gerechten

meertrend

Foto door: The Image Party, Shutterstock

Trends ontwikkelen zich niet zelden sluipenderwijs. Ineens valt bij trendwatchers het kwartje. Pas dan krijgt de trend zijn naam. De trend die nu ineens overal is, luistert naar de naam More is More. Wat valt er over More is More te zeggen in relatie tot restaurants, eten en drinken?

1. Bonte interieurs

“Weg met ingetogenheid en minimalisme. Weg met less is more. More is More.” Journalist Aimée Kiene schreef het onlangs in een column in Volkskrant Magazine. Het magazine besteedde een uitgebreid verhaal aan More is More. Hierbij werd vooral gefocust op woninginterieurs. Géén strakke witte lege ruimtes à la Jan des Bouvrie (1942-2020) en ook géén sloophout en industrial meer. Maar lang leve afgeladen woonkamers vol tierelantijntjes, franje en memorabilia. De huiskamer als een lijf propvol getatoeërde herinneringen.

Entree Magazine noemt horecazaken met dergelijke bonte interieurs vol goud, glitter, kroonluchters en pluche ook wel ‘hysterische horeca’. Exemplarische voorbeelden: Dolle Diva in Amersfoort, Lolo in Amsterdam en The Streetfood Club in Breda.

The Streetfood Club in Breda

The Streetfood Club in Breda

 

2. Loaded dranken en gerechten

In de foodbranche begon de More is More-trend misschien wel in de koffie. Om koffie toegevoegde waarde te geven, is al zo’n vijftien jaar sprake van een overvloed aan smaakjes, overdadige room en variëteiten.

Van iets recenter datum is de loaded-trend. Naar voorbeeld van de pizza- en de burgermarkt zijn friet, snacks, brood, nacho’s, carpaccio en tosti’s toenemend voorzien van een keur aan toppings en sauzen. En de trend lijkt nog lang niet voorbij. Snackmaker Van Geloven presenteerde onlangs de Luxe Kroketsalon, loaded fries met daar bovenop een kroket.

Luxe Kroketsalon van Van Geloven

Luxe Kroketsalon van Van Geloven

 

Allemaal is het More is More. More zet trouwens ook letterlijk meer aan. De kilocalorieën spatten eraf. Neem koffie. Slechts twee kilocalorieën in zijn puurste vorm. Maar bij bijvoorbeeld mokkakoffie kan dat in de honderden kilocalorieën lopen, per consumptie.

3. Méér laagjes en coatings

Layering is de trend van het moment in woningdesign. Maar het geldt evenzeer voor de voedingsindustrie. Producenten stoppen steeds meer smaken in coatings die het oorspronkelijke snoepje, zoutje of nootje of zelfs kruidnootje omringen.

Ook is friet steeds vaker voorzien van coatings, veelal op basis van aardappelzetmeel. Het bestaat al langer, maar wordt steeds algemener. In eerste instantie is het omhulsel bedoeld om de friet langer knapperig en krokant te houden, zodat de frietjes zich bijvoorbeeld beter houden in de tas van een bezorgkoerier. Maar er zijn ook reeds gekruide en zelfs gekleurde coatings voor frietjes.

4. More is More bij topchefs en in fastfood

Ook bij topchefs ligt ontegenzeggelijk meer op het bord dan pakweg tien jaar geleden. Lichte verse ingrediënten zijn het, dat wel. Vaak is sprake van een breed kleurenpallet met meerdere smaakmakende ingrediënten.

Duidelijk aanwezig is de More is More-trend ook in de hoek van vegan fastfoodaanbieders online. Ook hier zie je een bonte mengeling van kleuren, van hardroze en felblauwe burgerbroodjes tot knalgroene burgers. Bovendien zijn de eigentijdse vega deliveryconcepten royaal met sauzen op hun loaded gerechten.

Ook in het segment ‘zoete horeca’ (treats, bubble tea, donuts, cakes, wafels en belegde pancakes) doet de meertrend zich gelden.

Blauwe Flower Burger, foto door: Nina Slagmolen

Blauwe Flower Burger, foto door: Nina Slagmolen

 

Het lijkt ondertussen alsof de Amerikaanse quickservice-restaurants in ons land nog altijd niet bekomen zijn van de enorme kritiek die ze eerder dit millennium kregen over hun supersizeportionering. Zij lijken zich in te houden. Voor hen ligt de vorige More is More-trend blijkbaar nog té vers in de herinnering.

Bron: Foodinspirsation