Terrassen open?

Op 8 maart werd een nieuwe persconferentie gehouden over de maatregelen en eventuele versoepelingen omtrent COVID-19. Zo liet het kabinet weten plannen te hebben om de terrassen in de buitenlucht eind deze maand weer te openen. Een belangrijke stap naar ‘normaal’, maar een definitieve datum is nog steeds genoemd. 

Horeca dicht

De horeca is sinds 14 oktober 2020 gesloten. Ondanks dat de meeste horecagelegenheden er alles aan hebben gedaan om te voorkomen dat gasten elkaar besmetten, is het kabinet in de veronderstelling dat men in een horecazaak vaak langdurig in de buurt van mensen komt die geen huisgenoten zijn. Als hier besmetting plaatsvindt, dan bestaat de kans dat men anderen besmet en dit gaat dan vaak om grotere groepen. 

Op dit moment is het volgens het kabinet nog niet verantwoord om de horeca te heropenen. De horeca wordt wederom zwaarder belast ten opzichte van de andere branches. De regel is: horecagelegenheden (inclusief coffeeshops) zijn gesloten, waarop de volgende uitzonderingen hierop van toepassing zijn:

  • Voor afhaalrestaurants geldt dat zij tot 1 uur ’s nachts geopend mogen blijven. Tijdens de periode waarvoor de avondklok geldt, is afhalen niet toegestaan na 20:45. Bezorgen blijft wel mogelijk. Na 20:00 uur ’s avonds verkopen zij geen alcohol meer. Coffeeshops zijn na 20:00 gesloten.
  • Uitvaartcentra of vergelijkbare locaties waar een uitvaartplechtigheid plaatsvindt;
  • Eet- en drinkgelegenheden in zorginstellingen voor patiënten en bezoekers van patiënten;
  • Eet- en drinkgelegenheden binnen een locatie waar besloten en georganiseerde dagbesteding plaatsvindt voor kwetsbare groepen;
  • Bedrijfskantines;
  • Vliegvelden na de securitycheck.

Grote onzekerheid

De horeca gaat weer open zodra wordt besloten dat dit op een veilige en verantwoorde manier kan. De versoepelingen staan nu gepland voor 31 maart, maar dit is nog onzeker. De opening kan alleen doorgang vinden als het aantal bezette intensive care-bedden stabiel blijft en het reproductiegetal rond de 1 blijft of lager is. 

Horecaondernemers mogen, als alles gaat zoals we hopen, de buitenterrassen dan openen onder bepaalde voorwaarden. Op 23 maart wordt hierover een besluit genomen.

Tegemoetkoming Vaste Lasten

In de tussentijd probeert elke horecaondernemer te overleven. Niet alleen door creatief om te gaan met wat nog wél kan, maar ook door gebruik te maken van de steun van de overheid, waaronder de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). De TVL is er om de vaste lasten, zoals kosten voor huur, pacht en onderhoud te kunnen blijven betalen. 

Als je een omzetverlies van 30% hebt door de coronacrisis, kom je in aanmerking voor de TVL. De TVL wordt steeds aangevraagd voor een periode van 3 maanden. Voor iedere periode moet een nieuwe aanvraag worden gedaan. Je kunt dit elke periode opnieuw aanvragen. 

Op verzoek van de Tweede Kamer heeft het kabinet besloten het subsidiepercentage voor de TVL te verhogen van 85% naar 100%. De hoogte van de tegemoetkoming is naast het subsidiepercentage afhankelijk van het omzetverlies van jouw zaak. De TVL-regeling voor het tweede kwartaal gaat naar verwachting vanaf half mei open. Voor de verhoging trekt het kabinet 450 miljoen euro uit. Bij vragen over het steun- en herstelpakket corona verwijzen we je naar rijksoverheid.nl/steunpakket. 

Coronaproof gezelligheid

We hopen met z’n allen dat we zo spoedig mogelijk weer terug kunnen naar ‘normaal’. In de tussentijd genereren we door middel van bezorgen en afhalen en andere creatieve oplossingen een beetje omzet. Het huidige steun- en herstelpakket van de overheid kan ook hulp bieden bij sommige horecazaken. Er heerst in deze coronatijd ontzettend veel onzekerheid, maar één ding is wel zeker: áls de terrassen weer open mogen, zullen we de gasten met open armen ontvangen. De horeca is klaar voor coronaproof gezelligheid!