Vlees tussen brood.

Hamburger

Bron: Instagrampagina @vleestussenbrood

Ruim 100 hamburgers aten ze inmiddels, de mannen achter Instagrampagina @vleestussenbrood. Op hun account plaatsen ze beoordelingen. Na het eten en reviewen van zo veel burgers vroeg Food Inspiration aan de mannen: wat zijn jullie hamburgertips voor foodprofessionals?

Amsterdams finest volgens Vlees tussen Brood

“Wij zeggen altijd: voor elk moment heb je een andere burger. Maar voor ons staat er een hamburgerzaak met stip op 1: Beef Chief. Al jarenlang een begrip in Amsterdam en omstreken. De zaak bevindt zich in de brouwerij van Oedipus in Amsterdam-Noord, slim, want ze maken regelmatig samen bier-en-burger combinaties. Een ideale combi natuurlijk.”

Andere hamburgerfavorieten van Vlees tussen Brood in Amsterdam, in willekeurige volgorde:

  • InBread – 1 locatie in West
  • Maijard Smashburger – 2 locaties in de Jordaan
  • Le Smash – 2 locaties in Amsterdam, 1 in Rotterdam en 1 in Maastricht
  • Box Sociaal – 2 locaties, Oost & Jordaan
  • Lombardo’s – 1 locatie in het centrum
  • Paindemie – 1 locatie in West
  • Janana Burger – 1 locatie in
  • West Bill’s Burger Joint – 1 locatie in Zuid
  • Bar Bonnie – 1 locatie in Zuid

3 burgertips voor foodprofessionals

  1. Keep it simple. Veel burgerzaken struggelen met lastige combinaties en veel handelingen, maar eigenlijk draait een goede hamburger maar om een paar dingen; een goede bun (bij voorkeur brioche), een goede burgersaus, kwalitatief vlees wat goed bereid en gekruid is en goed gesmolten kaas.
  2. Ook de opbouw van de burger gaat regelmatig mis. Vaak wordt brood ‘zompig’ omdat natte producten direct met het brood in contact komen. Toast daarom altijd je bun, beleg die vervolgens met een ‘droog product’ als sla en ga dan met ‘natte’ producten als bijvoorbeeld saus of uiencompote aan de slag.
  3. Het keep-it-simple-principe slaat ook op de smashburgertrend. Vaak zijn deze burgers belegd met slechts een paar ingrediënten. Vlees, welke gesmasht wordt op de bakplaat zodat er een karamellisatie ontstaat, cheddar, augurk of ui en saus. That’s it. Less is more.

De smashburgertrend

Waar het aantal klassieke burgerzaken in ons land stagneert, zie je juist een groei van het aantal Nederlandse smashburgerzaken. Ook andere horecazaken zetten de smashburger al regelmatig op de kaart. Soms zelfs als vervanger van de reguliere hamburger. En ook op muziekfestivals werd de smashburger dit jaar massaal aangeboden.

De smashburgertrend is overgewaaid vanuit Amerika. Ze zijn er in allerlei soorten en maten, en volgens Vlees Tussen Brood zit het geheim hem in de details. Doordat de burger tijdens het bereidingsproces ‘gesmasht’ wordt, ontstaat de kenmerkende smaak van karamellisatie, wat de smashburger onderscheidt van de reguliere hamburger.

Over Vlees tussen Brood

Het populaire Instagramaccount startte op een feestje in 2021. Jules Reijnders: “In gesprek met – toen nog – toekomstig medetester Hidde, ontdekten we onze gezamenlijke liefde voor burgers en fotografie. Het testen en reviewen van eten en drinken was toen in opkomst, maar zo niche als het richten op een specifiek product werd nog niet gedaan. De naam Vlees tussen Brood werd die nacht nog bedacht.”

Later sloot de derde man Thijmen aan. Naast dat Jules, Hidde en Thijmen hamburgers testen, zoeken ze ook regelmatig de samenwerking op met burgerzaken. Jules: “Het testen van burgers is leuk, maar het verhaal achter de ondernemer vinden wij minstens zo leuk.” Zo creëerden ze samen met de jonge ondernemers van Maijard Smashburgers op de Rozengracht een burger van de maand waarop niet alleen een smashburger zat, maar ook een gesmashte Tom Kha Kai kroket.

Het reviewen van de burgers is voor het drietal een hobby. Concepten betalen er niet voor om hun smashburgers door hen te laten reviewen.

Bron:

Foodinspiration