Volledig open, en dan?

De deuren van de restaurants zijn weer open. We mogen eindelijk ook weer binnen borrelen en dineren. Vanaf 26 juni volgt de overige horeca en hopelijk is dan snel alles weer volledig geopend. Maar voor nu hebben we nog twee extra drempels te nemen, namelijk de grote zorg omtrent personeelstekorten en de hoge belastingschulden van de horecabedrijven.

Op zoek naar personeel

Doordat de meeste horeca-medewerkers een flexcontract krijgen, ontvangen zij alleen loon voor de gewerkte uren. Na de sluiting van de horeca vanwege de coronacrisis zijn zij hierdoor noodgedwongen in andere sectoren gaan werken. Uit cijfers van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) blijkt dat horecaondernemers gemiddeld 42 procent minder werknemers in dienst hebben dan voor de pandemie. Maar liefst één op de vijf ondernemers denkt dat er te weinig personeel zal zijn als we straks weer volledig open mogen.

Voor de gehele horecasector is er nog veel onzekerheid in welke vorm en met welke restricties we straks weer mogen draaien. Maar zeker is dat áls de horeca weer volledig open mag er personeel nodig is die de gasten kan bedienen. Een oplossing voor het tekort van goede krachten lijkt er niet echt te zijn. Een belangrijke tip is dat je het de werknemer zo aantrekkelijk mogelijk maakt met betrekking tot arbeidsvoorwaarden.

Extra tips om met goed personeel in contact te komen:

  • Zorg dat het duidelijk is dat je naar personeel op zoek bent. Deel het op social media en adverteer ermee op Facebook en Instagram.
  • Geef hierin duidelijk aan dat je op zoek bent naar krachten die ervaring in de horeca hebben.
  • Probeer met de geïnteresseerden een live gesprek te plannen. Zo kunnen jullie meteen zien of het klikt, kun je zijn of haar enthousiasme inschatten en kun je verder vragen over zijn/haar ervaring en de wil om te leren.
  • Leg flyers neer op je terras en zet het op je website.
  • Kijk om je heen en ga het gesprek aan met potentiële medewerkers.

Daarnaast zou het natuurlijk heel fijn zijn als de overheid hier nog extra in kan ondersteunen, zoals met volledige looncompensatie. Maar dat brengt ons ook meteen bij issue nummer twee: de hoge belastingschulden van de horeca.

Hoge belastingschulden

Vooral restaurants en cafés hebben grote belastingschulden. Er staat vele horecabedrijven een grote uitdaging te wachten: het inlossen van gemaakte schulden zoals loonheffing, sociale premies, uitgestelde huur en inkomstenbelasting. Uit onderzoek van ABN Amro blijkt dat ruim 43% van de restaurants een belastingschuld heeft uitstaan. Gemiddeld is dit negen keer de volledige maandelijkse bedrijfswinst van 2019. Dit betekent dat de horeca nog maanden met extra lasten kampt na volledige opening.

Een verlenging van de huidige regeling of de terugbetaalperiode lijken een oplossing te zijn. Ook ‘maatwerk van afbetaling’ bij de horecabedrijven is een optie. Een volledige kwijtschelding van de tijdens de coronacrisis opgebouwde belastingschuld zou natuurlijk nóg fijner zijn. Alle bovengenoemde scenario’s worden genoemd in de media. Het demissionaire kabinet Rutte III neemt binnenkort een besluit hierover.

We zullen het moeten afwachten. In de tussentijd hopen we op nog meer fantastisch terrasweer en hele blije gasten, want dat betekent het begin van het einde van deze enorm uitdagende tijd.