Voorkom sluiting van je horecapand!

Nu de horeca weer ‘volledig’ open mag, is het van belang dat een nieuwe sluiting wordt voorkomen. Demissionair justitieminister Grapperhaus heeft aangegeven dat horecagelegenheden beter moeten letten op de naleving van de coronaregels, zoals de 1,5 meter afstand. Wordt dit niet nageleefd, dan loop je het risico dat je pand wordt gesloten. In dit artikel lees je over de nieuwste regels.

Met of zonder coronatoegangsbewijs

Sinds 26 juni is het merendeel van de coronamaatregelen losgelaten en zijn er twee ‘mogelijkheden’ voor de horeca: met of zonder coronatoegangsbewijs.

Voor de eerste mogelijkheid geldt:

  • Een vaste zitplek is verplicht. Dit mag ook een zitplek aan de bar zijn. Zelfbediening is weer toegestaan.
  • Bezoekers houden 1,5 meter afstand van elkaar.
  • Bezoekers worden gevraagd zich te registreren en en mee te werken aan de gezondheidscheck.   
  • In alle eet-en drinkgelegenheden mag 100% van de capaciteit op 1,5 meter afstand gebruikt worden. Dit geldt binnen en buiten.   
  • Entertainment zoals tv-schermen en luide muziek is toegestaan. Bezoekers moeten dan wel op hun vaste zitplek blijven zitten.
  • De beperkingen voor de openingstijden van horecagelegenheden vervallen.

Met coronatoegangsbewijs geldt:

  • 100% van de bezoekerscapaciteit is toegestaan (dit geldt ook voor nachtclubs en discotheken, maar zonder coronatoegangsbewijs mogen deze niet open voor publiek).

Weer strengere maatregelen?

Minister Grapperhaus geeft ook aan dat als het systeem van toegangscontrole niet goed gaat en men misbruik hiervan maakt, de versoepelingen mogelijk worden teruggedraaid. Vorig jaar september zagen we ook een forse stijging van het aantal besmettingen en dat wil de minister niet nogmaals. Inmiddels weten we dat er van de nieuwe coronagevallen zo’n 19% besmet is geraakt tijdens een bezoek aan de horeca.

Echter, van alle mensen die sinds begin april positief testten, was de horeca in slechts 0,5 procent van de gevallen de bron… Toch geeft de minister aan dat de inspanning tegen corona van iedereen wordt verwacht: “Hoewel de meeste horecabedrijven het goed controleren, zijn er een aantal die het voor de rest kunnen verpesten”, aldus Grapperhaus.

Laten we er met z’n allen voor zorgen dat het coronavirus voor eens en altijd uit de horeca blijft! Succes, maar vergeet ook niet te genieten van dat we ons mooie vak weer kunnen uitoefenen.