Weer klaar om te shinen in de horeca!

solliciteren in de horeca!

Hoewel de horeca keer op keer klappen krijgt te verduren na een persconferentie, geeft de branche niet op. Sterker nog; we zien steeds meer horecavacatures op Facebook en Instagram voorbij komen. De ondernemers zijn klaar om weer te shinen met hun restaurant of café. Daarom kijken ze alvast verder dan deze lockdown. Twijfel jij om te solliciteren bij de horeca in deze corona pandemie? Na het lezen van dit blog is er geen twijfel meer mogelijk!

 

Het is wel duidelijk dat horecaondernemers doorzetters zijn. Vanaf het begin van de coronacrisis heeft de branche zich constant aangepast. Van afhaal- en bezorgopties tot kuchschermen op het terras en van aangepaste routing tot het aanbieden van flexplekken voor thuiswerkers. De horeca is gewoon niet klein te krijgen. Basta.

 

Werken in de horeca?

Daarom verbaast het ons ook niet dat er nu talloze vacatures voor serveersters, barmedewerkers, gastvrouwen- en -heren en zelfstandig werkend koks te vinden zijn. Want hoewel we in onzekere tijden leven is één ding heel erg zeker: wanneer de restaurants, barretjes en cafés weer open mogen, zullen we met z’n allen massaal uit eten en borrelen gaan! En daar wil de horeca graag op voorbereid zijn.

 

Die verwachtte terugkerende drukte is één van de goede redenen om te solliciteren bij een horecabedrijf. Hieronder sommen we nog een paar voordelen op van werken in de horeca:

 

  • Alleen maar blije mensen! Hoe gaaf is het om bij gasten een glimlach op het gezicht te toveren, omdat jij hen een alcoholische versnapering of fijne sandwich brengt.
  • Je leert ontzettend veel terwijl je aan het werk bent, zoals diverse talen spreken, kennismaken met talloze culturen en mensen, voor jezelf opkomen en zelfverzekerder worden, uit je hoofd rekenen en in een team werken.
  • Je kunt, als je daarvoor open staat, alle facetten in een horecabedrijf doorlopen. Van afwasser tot manager.
  • Het is altijd bedrijvig, vervelen zal er niet bij zijn.

 

Dus zoek jij een baan met uitdaging, waar je met en voor mensen werkt en waar je voldoening uithaalt? Word je daarnaast misselijk bij de gedachte van een 9-tot-5-baan? Dan is een job in de horeca echt jouw ding!

 

Solliciteren in coronatijd

 

Natuurlijk is alles een beetje anders in deze tijd. Zo ook het solliciteren. Soms gaat dit via een videocall of dien je op 2 meter afstand een ‘leuke’ indruk te maken. Daarom geven we je enkele tips en tricks om extra goed op te vallen tijdens jouw sollicitatie.

Tip 1: Heb jij een leuke vacature gevonden? Verdiep je dan even in het horecabedrijf en wat er van jou wordt verwacht. Dit is een goede voorbereiding op de meest lastige vragen.

Tip 2: Maak een video waarin je jezelf voorstelt. Dat is volledig coronaproof en toch persoonlijk! Zo kan degene die nieuwe horecatoppers aanneemt meteen jouw leuke lach zien!

Tip 3: Wees in het gesprek de beste versie van jezelf. Dat betekent natuurlijk niet dat je skills moet verzinnen, maar je mag best zelfverzekerd overkomen. Als je wel eens met een dienblad hebt gelopen en dat ging je goed af, dan kun je zeggen dat je ervaring hebt. Tijdens het werk leer je de kneepjes van het vak wel bij!

Tip 4: Zorg dat je er netjes uitziet. Of je nu via de telefoon, een live gesprek, een videocall of opgenomen filmpje solliciteert, als je er goed en verzorgd uitziet, kom je ook goed en verzorgd over!

Tip 5: Laat duidelijk weten waarom ze jou niet moeten laten schieten. Schrijf je pluspunten op en geef die aan. Daarnaast is het ook altijd goed om een verbeterpuntje op te noemen. Ben je bijvoorbeeld niet zo’n ster in ‘een praatje maken’, dan pas je wellicht beter in de keuken of in de bediening dan achter de bar of in een functie als gastvrouw/heer.

Tip 6: Loopt de sollicitatie via een videocall? Bereid dit dan goed voor. Zorg voor een plek waar je niet gestoord kan worden, maar waar je wel volop internetbereik hebt. Ook is het van belang dat je in een ‘neutrale’ omgeving zit. Zorg bijvoorbeeld dat je een rustige en egale achtergrond hebt, zoals een lichte muur. Haal die gezellige foto van je kind even van de wand, want hoe leuk die ook is, het kan behoorlijk afleiden tijdens een videogesprek.

Check van te voren ook even of je geluid het goed doet en of de belichting in jouw voordeel is. Weet je het niet zeker? Vraag een second opinion van een vriend door een test-videocall te doen.

Stoom jezelf klaar als horecatopper!

Als je bovenstaande tips ter harte neemt, dan is de kans groot dat je wordt aangenomen. Aangezien de horeca al enkele maanden dicht is, is het verstandig om thuis alvast een beetje te oefenen. Zo voorkom je dat je wat onwennig aan je nieuwe job begint.

Wanneer je bijvoorbeeld de nieuwe barman wordt van de lokale kroeg, dan kun je je alvast voorbereiden door je in te lezen over cocktails, bieren en wijnen. Ook kun je met een thuistap oefenen, zodat je achter de bar het perfecte biertje tapt! Heb je gesolliciteerd voor serveerster? Serveer af en toe voor je gezin, familie en vrienden en wordt één met het dienblad. Als je als kok bent aangenomen, dan is het verstandig om proefdiners te organiseren, zodat je heerlijk kunt uitpakken in je eigen vertrouwde keuken.

Welke functie jij ook gaat bekleden in de horeca, stoom jezelf nu alvast klaar. Je hebt er nu nog de tijd voor. Als de horeca weer open gaat zal je direct moeten knallen. Zin in!