Wetgeving tegen Nepreviews

 

Fake Online reviews  zijn een groot probleem.

Het komt vaak voor dat de reviews  van een product of bedrijf fake zijn, dus zijn gekocht en niet echt zijn. Bedrijven kopen positieve reviews voor hun eigen bedrijf, maar ook negatieve reviews voor de concurrenten. De Nieuwe wetgeving wil dit tegengaan.  Deze wetgeving streeft naar een betere handhaving van de regels voor de bescherming van de consument.

 

Handhaving ACM

De ACM (De Autoriteit Consument en Markt) houdt ontwikkelingen goed in de gaten.  Zij kijken naar de rollen en verantwoordelijkheden van de platforms bij de bestrijding van de misleidende reviews.  Houden bedrijven zich niet aan de regelt dan kan de ACM gaan handhaven. De ACM spoort bedrijven op die fake reviews aanbieden en gebieden deze bedrijven op deze activiteiten te stoppen. De ACM kan bedrijven vorderen klantbestanden openbaar te maken. zo kan de ACM zien of er gebruik gemaakt word van misleidende reviews.  Als bedrijven niet stoppen met het overtreden van de regels kan de ACM ervoor kiezen om boetes op te gaan leggen.

 

Inhoud concept wetsvoorstel ( uiterlijk in mei 2022 in de Nederlandse wet worden omgezet als zijnde nationale wetgeving)

  • niet toegestaan om zoekresultaten te laten zien zonder duidelijk te maken dat het een betaald is.
  • Digitale platforms moeten consumenten informeren hoe de volgorde wordt vastgesteld van het aanbod dat de consument te zien krijgt.
  • Websites moeten consumenten informeren of zij een gepersonaliseerd aanbod krijgen,( sprake van algoritme?)
  • Consumenten krijgen meer rechten bij het gebruikmaken van ‘gratis’ digitale diensten waarvoor zij hun persoonlijke gegevens moeten opgeven (waaronder begrepen sociale media platforms).
  • Digitale platforms moeten consumenten informeren wie verantwoordelijk is voor levering/retour.
  • Er komt een verbod op het (laten) plaatsen van valse consumentenbeoordelingen.

Bron:  ondernemersplein.kvk

Een Vakgroep Makelaar inschakelen als advies makelaar m.b.t. verkoop, aankoop of huurcontract probleem?   Ga naar onze website en neem contact op met de makelaar in uw regio.   VMH-Horeca

#aankoophorecamakelaar #horecakopen #horecahuren #horecabedrijfstarten #verkoophoreca #verkoophorecapand #verkoophorecabedrijf