Zelf niet gevaccineerd, toch gasten weigeren

Sinds 25 september hoeft niemand meer anderhalve meter afstand te houden in de horeca. Met een geldige QR-code die gasten verkrijgen met een vaccinatiebewijs, een herstelbewijs of een testbewijs van minder dan 24 uur geleden, kan alle horeca weer open als vanouds.

Helaas blijkt handhaving van de QR-code soms lastig. Mensen begrijpen de regels niet altijd of accepteren de regels gewoonweg niet. Want waarom mag u zonder QR-code wel op het terras zitten, maar heeft u dan wel een QR-code nodig om naar het toilet te mogen gaan? Ook niet iedereen die geen vaccinatie gehad heeft, wil elke keer opnieuw naar de teststraat gaan, waar vaak lange rijen staan voordat u aan de beurt bent.

Horecaondernemers en -medewerkers zullen er dus vaker mee te maken krijgen dat ze gasten moeten weigeren. Met geen of een ongeldige QR-code komt u namelijk gewoon de horeca niet in. Omdat er zo’n 45 miljoen euro is uitgetrokken voor het handhaven van de coronapas, is de kans namelijk groot dat u gecontroleerd zult worden.

Personeel heeft geen coronapas nodig

Om in de horeca te mogen werken, heeft u echter geen coronapas nodig. Volgens de AVG is het namelijk verboden om vast te leggen of het personeel wel of niet gevaccineerd is. Ook zonder vaccinatie of negatieve test werkt het personeel dus gewoon door. Wel geldt het dringende advies om twee keer per week een zelftest te doen. Ook blijven de basisregels natuurlijk van kracht: blijf thuis bij klachten en laat u in dat geval testen bij de GGD.

Omdat u als horecaondernemer of -medewerker geen QR-code nodig heeft om naar uw werk te mogen komen, voelt het misschien gek of zelfs hypocriet om dan wel gasten te mogen weigeren in de horecazaak waar u werkt. Toch mag u zeker gasten weigeren in uw horecazaak wanneer ze geen geldige QR-code hebben. Als u dit niet doet, heeft u zelfs kans op een hoge boete of nog erger, een tijdelijke sluiting van uw horecaonderneming.

Ook al bent u dus niet gevaccineerd als horecaondernemer of -medewerker, moet u nog steeds gasten weigeren die geen coronapas hebben om een boete te voorkomen. Mochten gasten toch moeilijk gaan doen en vragen of u voor hen geen uitzondering wilt maken, dan wijst u ze gewoon vriendelijk op de regels die de overheid opgesteld heeft.